Kizsákmányolták a kovásznai nadrággyár alkalmazottait, ezzel a témával közölt terjedelmes cikket az arab érdekeltségű Al Jazeera hírcsatorna angol nyelvű oldalán. A hétfőn megjelent összeállítást azzal indítják, hogy a romániai készruhagyárakban elterjedt a rossz bánásmód, nem fizetik a túlórákat és megfélemlítik az alkalmazottakat.

Ezután a kovásznai TBW nadrággyár története következik. Amint arról a Sláger Rádióban is beszámoltunk: a nadrággyár alkalmazottai júniusban lelakatolva találták a gyár kapuját, nem kapták meg pénzüket ezért feljelentették alkalmazójukat. Az Al Jazeera riportere kifejti: a gyárban dolgozó nők minimálbért kaptak, miközben az általuk varrt farmernadrágot 100-150 dollárért árulják a nyugat-európai piacon.

Az Al Jazeera egy tanulmányára hivatkozik, amely szerint a készruhagyárakban a túlórák száma meghaladja az évi 15 hetet, nincs megfelelő szellőztetés, az alkalmazottak alapvető jogait megtagadják, például nem mehetnek ki a mosdóba.

A Közel-keleti érdekeltségű, nemzetközi hírcsatorna cikke kapcsán megkerestük Ördög Lajost, a háromszéki Munkafelügyelőség vezetőjét, aki szerint a helyzet Kovászna megyében nem annyira súlyos, ezt elmondta az Al Jazeera újságírójának is, de nem jelent meg a cikkben.

Ördög Lajos szerint nem volt tisztességes, ahogyan a brassói vállalkozó bezárta a kovásznai gyárát, nem kizárt, hogy csúnyán beszélt az alkalmazottakkal, ám a bezárás előtt volt ellenőrzés a gyárnál és nem tapasztalták, hogy „kizsákmányolták” volna az alkalmazottakat. „Háromszék kicsi a megye, az emberek ismerik egymást, ha visszaélések történnek, az valamilyen úton általában eljut hozzánk”- mondta a munkafelügyelőség vezetője.