Háromszéken 2030-ig szeretnék elérni, hogy a háztartások 95 százalékában legyen vezetékes víz és csatornázás szolgáltatás, jelentette be Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanácselnök a hétfői megyeinfón rámutatott: jelenleg 55 százalékos a települések vezetékes víz és szennyvíz csatorna lefedettsége, a következő időszakban nagyberuházások révén szeretnék ezt 95 százalékosra bővíteni.

A háromszéki tanácselnök szerint ez nem csak egy álom, hanem tesznek is érte, ugyanis 12 millió lejes pályázatot nyertek, amelyből módosítják a Kovászna megyei víz és csatornázás rendszer mestertervét, illetve ez alapján jövő évben leadnak egy pályázatot, amely révén 100 millió eurónyi Európai Uniós finanszírozást hívnak le, amely révén bővítik a víz és csatorna rendszert. Hozzátette: Kovászna megye tanácsa 2,2 millió lejes tőkeemeléssel támogatja a megyei víz és csatorna szolgáltató, sepsiszentgyörgyi székhelyű Közművek Rt-t. A társtulajdonos sepsiszentgyörgyi önkormányzat pedig 1 millió lejjel járul hozzá a vállalat tőkeemeléséhez.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kocsis B. János

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy az elmúlt években négy városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón – zajlottak nagy beruházások, amelyek révén korszerűsítették és bővítették a víz és csatorna rendszereket. Ezek a munkálatok a lezáráshoz közelednek, de mivel jelentősen megemelkedtek az anyagárak és bérköltségek, a Közművek Rt. kritikus helyzetbe került, ezt kívánják megoldani a mostani tőkeemeléssel.

Háromszéken hamarosan drágul a vezetékes víz.

A Közművek regionális vízszolgáltató által kiszolgált tizenegy településen hamarosan 3,90 lej lesz a vezetékes víz köbmétere és 2,87 lejbe kerül a csatornázási díjszabás. Kozsokár Attila megbízott igazgató szerint az áremelés oka az infláció, a bérnövekedés és az elektromos áram drágulása. Az igazgató szerint a megemelt díjszabás is a legkisebbek között lesz országos viszonylatban, a tarifák tekintetében a háromszéki Közművek az országos 38. helyen áll. Kovászna megyében tizenegy településen szolgáltat a Közművek: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Bodzafordulón és hét községben, ezeknek összesen több mint százezer lakosa van.