A céhes városban egy Stadion utcai régi kazánházat alakítanak át 16 induló vállalkozásnak székhelyet biztosító vállalkozói inkubátorházzá, jelentette be Simion Crețu. A Központi Fejlesztési Ügynökség vezetője szerint a régi kazánház átalakítása 2,6 millió lejbe kerül, amiből 1,5 milliót fedez a fejlesztési ügynökség, a többi a kézdivásárhelyi önkormányzat hozzájárulása lesz.

Tervek szerint az informatikai és kommunikációs cégeknek létrehozott inkubátorházba 2022 közepétől költözhetnek be a cégek. A projekt célja, hogy alacsony bérleti költségek mellett a működéshez szükséges logisztika biztosításával segítsék az induló vállalkozásokat, magyarázta Simion Crețu.

InnoHub közösségi tér a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházban | Fotó: Kovács Zsolt

Az országban korábban megalakult vállalkozásfejlesztő inkubátorházak közül már csak a sepsiszentgyörgyi maradt aktív. A 13 éve, ugyancsak egy régi kazánház átépítése révén alapított inkubátorház úgy maradt meg a támogatott inkubálási időszakokat követően is, hogy folyamatosan keresték az új lehetőségeket, hogy tartalommal töltsék meg az intézményt, így többtucat vállalkozás, intézmény és vállalkozói szervezet, klaszter telepedett meg az ingatlanban.