Október közepétől kezdődően szigorúbban fogják büntetni az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben, az erről szóló rendeletet hétfői ülésén fogadta el a kormány.

Életveszélyes a mobiltelefon használata gépkocsivezetés közben, a statisztikák is azt mutatják, hogy egyre több baleset történik azért, mert a gépkocsivezető telefonált, fotózott, vagy élőben közvetített, szögezte le a Sláger Rádió megkeresésére Dobra Csaba egy sepsiszentgyörgyi gépjárművezetői iskola tulajdonosa és oktatója. Rámutatott, gépjárművezetésnek reflexé kell válnia, másodperc töredéke alatt kell fékezni, vagy irányt váltani, ám ez nem lehetséges, ha a sofőr közben másra figyel.

Veszélyes a vezetés közben való mobilozás | Illusztráció: autoszektor.hu

Dobra Csaba szerint még rosszabb, ha megpróbálnak „elbújni” a rendőr elől, és ölben tartják a telefont, folyamatosan le- és felpillantva. Nem a bírságot kell megúszni, hanem felelősségteljesen kell közlekedni, szögezte le.

Idén Kovászna megyében nem volt olyan közúti baleset, amely a mobiltelefon-használat miatt következett be, ám országos szinten folyamatosan növekszik ezek száma, mondta el a Sláger Rádiónak Sorin Anghelescu. A Kovászna megyei rendőr-felügyelőség kabinetvezetője szerint nem nehéz kiszűrni azokat, akik vezetés közben nem arra figyelnek, hanem a mobiltelefont használják, hiszen általában mindenki számára egyértelmű jelei vannak: a sofőr túl lassan hajt, össze- vissza fékez, nem jelez, furcsán veszi be a kanyart.