Sepsiszentgyörgy közterületein elsősorban a puszpángbokrokat (bukszus) támadta meg a kártevő, de más díszcserjéken is megjelent. Kedves Árpád kertész a Sláger Rádiónak elmondta, falvakon is panaszkodnak, hogy a kertekben a gyümölcsfákon jelentkezik a kártevő.

Kovács István a sepsiszentgyörgyi Park szálloda tulajdonosa elpanaszolta, hogy puszpángból, vagy más néven bukszusból alakítottak élősövényt a hotel parkjában, évekig nem volt gondjuk vele, idén azonban megtámadta a puszpángmoly, folyamatosan permeteznek, mégis újabb gócok jelennek meg a sövényben. Czimbalmos Csaba sepsiszentgyörgyi városmenedzser hasonló gondokról számolt be, a városi kertészet munkatársai több ízben is permeteztek, de nem sikerült teljesen visszaszorítani a kártevőt.

Selyemfényű puszpángmoly pusztítja a sepsiszentgyörgyi bokrokat | Fotó: Kovács Zsolt

Kedves Árpád kertész szerint több hatóanyag szükséges a védekezéshez, rovarölő szer mellett a növényvédő használata is ajánlott, hiszen a megtámadott bokrok, fák meggombásodhatnak, a növény lehervad, elsárgul. Amint a kártevő megjelenik azonnal permetezni kell, majd kéthetente ismételni a kezelést, a bokrok ágait széthajtogatva, hogy mindenhol érje a permet. A kertész hangsúlyozta, a szakboltokban eligazítást nyújtanak, hogy milyen szert kell vásárolni.