A kúriáiról híres Bikfalván 38 hivatalosan nyilvántartott udvarház áll, amelyek mintegy fele megőrizte 18. századi formáját, erre alapozva szeretnék elérni, hogy a háromszéki település felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, számolt be Ráduly István.

Uzon község polgármestere szerint az önkormányzat úgy fogadta el a falu általános rendezési tervét, hogy az védi az épített örökséget, csak szigorúan szabályzott körülmények között lehet új házakat építeni vagy a régieket felújítani. A polgármester felidézte, hogy tíz éve dolgoznak azon Várallyay Réka művészettörténésszel és Kerezsi János nyugalmazott iskolaigazgatóval, hogy Bikfalva az UNESCO kulturális örökség listájára kerülhessen.

Ráduly István uzoni polgármester | Fotó: Kovács Blanka

Felleltároztak minden kúriát és parasztházat, az önkormányzat tervezi, hogy megvásárolja a Simon-kúriát és szeretnék múzeummá alakítani az épületet, emellett adókedvezményeket biztosítanának azoknak a bikfalviaknak, akik az előírások betartásával felújítják házaik homlokzatait.

Az uzoni és háromszéki önkormányzat közösen már tavaly tárgyalásokat kezdeményezett a művelődési minisztériummal, a világörökségi listára való felvétel érdekében. Azóta viszont Bikfalvát felvették az Erdélyi Értéktárba is, sorolta Ráduly István.