Több mint száz évig szolgálta a nagyajtai közösséget az a vashíd, amelyért a legenda szerint 100 éves szavatosságot vállalt az építő. Az évszázados vasszerkezet nemrég eltört, biztonságosan nem javítható ezért a háromszéki önkormányzat kormányzati forrásokból egy új átkelőt épít a helyére, számolt be Tamás Sándor. A tanácselnök hozzátette: Bihari Edömér nagyajtai polgármester kérésére a régi vashidat átköltöztetik a nagyajtai parkba, ahol ipartörténeti műemlékként őrzik meg.

Az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt, 1901-ben kezdték építeni és 1904-ben adták át a nagyajtai vashidat, amely „rokonságban áll” a budapesti Szabadság híddal és mérnöki remekmű ugyanis fő eleme a híd két hosszanti oldalán végig húzódó rácsos tartószerkezet. Az osztrák tervező a korabeli hadi szempontok miatt is nagy teherbírásúnak tervezte, de meg kellett bírja a mezőgazdaságban használt nehéz gőzgépeket is. Tartósnak bizonyult a nagyajtai vashíd, hiszen az elmúlt években akár 40 tonnás teherautók is áthaladtak rajta, ám mostanra eljárt fölötte az idő.

Bontják már a nagyajtai vashidat

A közbeszéd szerint 2004-ben a helyi hatóságok Bécsből kaptak egy levelet, amelyben arról tájékoztatnak, hogy lejárt a nagyajtai hidra vállalt százéves szavatossági idő és tovább nem vállalnak felelősséget az építmény karbantartásáért. Levéltári adatok szerint ez inkább legendának tekinthető, hiszen a hidat építő vállalat megszűnt és nincs jogutódja, amely vállalhatta volna a százéves garancia teljesítését.

A térségben a nagyajtaihoz hasonló híd a vargyasi és az egykori sepsiszentgyörgyi Olt-híd is, amit az 1980-as években bontották le, miután már nem felelt meg a megnövekedett forgalmi követelményeknek. A nagyajtai vashid hamarosan a település parkjában lesz elhelyezve ipartörténeti műemlékként és kulturális örökségünk részeként.