Az állam az adóamnesztia nélkül is be tudná hajtani a kinnlevőségeit, véli Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke számítása szerint az országban működő magán és állami cégek felét érinti a kormány által elfogadott adóamnesztia, több mint 300 ezer vállalkozás 36,7 milliárd lejnyi tartozását törlik el.

A kormány azzal érvel, hogy az adóamnesztia révén rábírják a cégeket az elmaradások befizetésére, ám ez a megközelítés azért nem logikus, mert az államnak rendelkezésére állnak az eszközök, hogy a kinnlevőségeit behajtsa, mutatott rá a háromszéki gazdasági szakember. Szerinte érthetetlen, miként tudott ennyi vállalkozás több hónapos adósságot felhalmozni, amikor a gyakorlat szerint, ha egy cég nem fizeti időben adóját, küldik a felszólítást, és két hét után elindul a végrehajtás.

Debreczeni László adószakértő és Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Édler András valószínűnek tartja, hogy az adóamnesztia hátterében az áll, hogy a kormány az eladósodott állami cégeket, vállalatokat próbálja „ráncba szedni”, de kizárólag ezekre vonatkozó jogszabályt nem lehet elfogadni, ezért született az általános amnesztia.

Hasonlóan vélekedik Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő is aki szerint nehéz több hónapos adósságokat felhalmozni, hiszen az adóhivatal beindítja a végrehajtási eljárásokat. Debreczeni László szerint az adóamnesztia az elmúlt év végéig felhalmozott tartozásokra vonatkozik, azóta eltelt hét hónap és lehetetlen, hogy a cégek ellen ne indult volna be az eljárás: a banki számlák zárolása, ingatlanok lefoglalása, az ügyfelek fizetésének zárolása.