Eddig a hazai patikák mintegy fele csatlakozott a rendszerhez, amely kód alapján igazolja a gyógyszer eredetiségét, kiszűrve a hamisítványokat. A gyógyszertárakban minden doboz orvosság kiadása előtt leolvasóval ellenőrzik annak a biztonsági kódját, ha két doboznak ugyanaz a kódja, azt jelenti, hogy az egyik hamisítvány, és azonnal életbe lép a riasztás és a készítmény nem kerülhet a beteghez.

Dan Zaharescu az állami gyógyszerfelügyeleti szervezet elnöke szerint február 9- től mindenütt működnie kellene a rendszernek ám mintegy 5000 patikában még nincs leolvasó, annak ellenére, hogy 50 és 100 ezer lej közötti bírságot kockáztatnak. Mivel egy ekkora büntetés azonnal csődbe rántaná a gyógyszertárat, ezért első lépésben figyelmeztetik az egységet.

Szabó Péter háromszéki főgyógyszerész a Sláger Rádiónak elmondta: több gyógyszertár arról panaszkodik, hogy akadozik a gyógyszerazonosítási rendszer, gyakran leáll és feleslegesen riaszt. Ezzel tovább terhelik patikusokat és várakozásra kényszerítik a pácienseket.

A helyzet abszurditása, hogy a táplálék kiegészítőket, vitaminokat nem vizsgálják be, azokat beszerezheti a patika Kínából vagy a világhálóról a fűrészporból készült «csodaterméket», nem ellenőrzi senki, viszont a bevizsgált, akkreditált forgalmazótól vett gyógyszert újra szűrik – mondta Szabó Péter.