Bár folyamatosan tesztelik az országos vészjelző rendszert a Ro-Alertet, nem mindenki kapja a tesztriasztást, az ő telefonjaik valószínű az élesben történő figyelmeztetéskor sem szólalnak meg. A rendszert július 17 és 30 között többször is kipróbálták, az üzenetben az állt, hogy teszt zajlik, és nincs vészhelyzet.

Marius Tolvaj a Kovászna Megyei Készenléti felügyelőség szóvivője a Sláger Rádiónak elmondta, akik nem kaptak tesztüzenetet, elsősorban azt kell leellenőrizzék, hogy a telefonkészülékeiket megfelelően beállították-e. A különböző készülékmodellek és szolgáltatók esetén más beállításra van szükség, erről pontos tájékoztatás olvasható a ro-alert.ro valamint a mobilszolgáltatók honlapján.

Medveriasztás a RO Alert rendszeren

Több oka is lehet, amiért a figyelmeztető jelzés, vagy a tesztüzenet nem érkezik be a telefonra: ha a készülék nincs bekapcsolva, nincs lefedettség, nem kompatibilis a Cell Broadcast technológiával, vagy nincs megfelelően beállítva. A hatóságok szerint akkor sincs ok aggodalomra, ha valaki nem kapja a figyelmeztetést, hiszen a vészjelző rendszer egy csomag része, más csatornákon is értesítik a lakosságot, ha baj van, például megszólalnak a szirénák, vagy a rádiók, televíziók közlik az információkat.