A szerdai próbariasztásnak nem az a szerepe, hogy megijesszék a lakosságot, hanem hogy felkészítsenek egy esetleges vészhelyzetre, szögezte le keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István. Kovászna megye prefektusa emlékeztetett, szerdán 10 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, a gyakorlat az országos polgári védelmi hét része, a lakosságnak nincs semmilyen teendője.

Háromszéken, minden tanintézményben csütörtökön 10 órától földrengés-szimulációs gyakorlatra kerül sor, amikor a pedagógusok és diákok begyakorolják, mit kell tegyenek földmozgás esetén, számolt be a prefektus.

Mit tegyünk földrengés esetén? | Illusztráció: Készenléti Felügyelőség
Mit tegyünk földrengés esetén? | Illusztráció: Készenléti Felügyelőség

Ráduly István szerint a szirénapróbákra és a vészhelyzeti szimulációs gyakorlatokra szükség van, hogy a lakosság ismerje, milyen jelzések vannak, és legyen tisztában azzal, hogy mit jelentenek. Kifejtette: összesen csak négy szirénahangot használnak, amelyek annyira eltérőek, hogy nem nehéz őket egymástól megkülönböztetni:

  • Katasztrófariasztás: ötször egymás után megismételt, egyenként 16 másodpereces hangjelzés, közötte 10 másodperc szünettel;
  • Légi előriasztás: háromszor egymás után megismételt, egyenként 32 másodpereces hangjelzés, közötte 12 másodperc szünettel;
  • Légi riasztás: tizenötször egymás után megismételt, egyenként 4 másodpereces hangjelzés, közötte 4 másodperc szünettel;
  • Riasztások feloldása: egy egyenletes, 2 perces hangjelzés.

A szerdai szirénapróba ugyanakkor gyakorlatot jelent a személyzet számára is, és egyúttal tesztelik a szirénák működőképességét. A háromszéki prefektus figyelmeztetett: fontos, hogy egy „éles” katasztrófahelyzetben, például földrengés esetén, az emberek ne essenek pánikba, keressenek védelmet, ne rohanjanak a folyosókra, lépcsőházakba, ne használják a felvonót, húzódjanak egy asztal, vagy más szilárd tárgy alá, az ajtótok nem mindig jó megoldás, védjék a fejüket. Ha az utcán tartózkodnak, ne menjenek magas épületek közelébe.

Más veszélyhelyzetek, például földcsuszamlás, árvíz, veszélyes meteorológiai jelenségek, sugárzás, vegyi baleset esetében az ajtókat és ablakokat csukják be, szellőző és klíma rendszert kapcsolják ki, a tüzet oltsák el, a gázt és a vizet zárják el, kapcsolják be a rádiót vagy tévét, információkat lehetőleg a közszolgálati médiából szerezzenek és kövessék a hatóságok utasításait, taglalta a prefektus.

Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó Kovács Zsolt
Ráduly István háromszéki prefektus | Fotó Kovács Zsolt

Légi riasztás esetén: a lakóházban kapcsolják le a villanyt és a gázt, és némi élelmiszerrel, pokróccal, elemlámpával, gyógyszerrel, ivóvízzel és a fontos iratokkal menjenek el a legközelebbi pincéig, óvóhelyig. Ha nincs óvóhely a közelben, akkor inkább maradjanak otthon, és semmiképpen ne tartózkodjanak az ablak mellett.

Minden esetben érvényes, hogy katasztrófa esetén, ha nem feltétlenül muszáj, ne telefonáljanak, hogy azzal ne terheljék fölöslegesen a hálózatot, és ha tehetik, segítsenek másoknak, részletezte Ráduly István.