A kormány lehetőséget ad az állam fele adósságot felhalmozott cégeknek és magánszemélyeknek, hogy a büntető és késedelmi kamatok eltörlése mellett befizessék az alaptartozásukat. Édler András a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke – a pénzügyminisztériumi társadalmi párbeszéd bizottságának tagja – a Sláger Rádiónak elmondta: két csoportra osztják a rosszul fizetőket, akikre különböző kedvezményrendszer vonatkozik.

Akinek tavaly év végéig egymillió lejnél nagyobb adótartozása volt, átütemezik tartozásukat és ha tartani tudják a részletekben való befizetés ütemtervét, mentesülnek a büntető és késedelmi kamatok kifizetésétől. Akinek tavaly év végén egymillió lejnél kisebb volt az adótartozása, november végéig be kell fizesse a teljes elmaradást és elengedik a késedelmi és büntető kamatokat.

Édler András a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Bedő Andor

Édler András felhívta a pénzügyminisztérium illetékeseinek figyelmét, hogy nem helyes az adóamnesztia, mert azokat a vállalkozásoknak kedvez, akik számítanak arra, hogy az állam időközönként lehetőséget ad a kamatok nélküli befizetésre, miközben az állam ezzel hátrányos helyzetbe hozza a tisztességes adófizetőket. Azt a választ kapta: fontolóra veszik, hogy kapjanak kedvezményt azok a cégek, amelyek határidő előtt befizetik adójukat, mert így az állam hamarabb pénzhez jut, megspórolja a kamatköltséget, és ebben osztozhat az előre fizető cégekkel.