Háromszéken, hétvégén 9. alkalommal szervezik a színpompás katonai hagyományőrző lovasrendezvényt a huszártoborzót, amelynek során közel száz, székelyföldi és anyaországi hagyományőrző lovashuszár és gyalogos az orbaiszéki településeket járja be és idézik meg a hajdani hadba hívás pillanatait.

Huszártoborzó | ArchÍv fotó: Kovács Zsolt

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai a hajdani toborzások módját mutatják be, azt, amikor a hadsereg tisztjei és veteránjai megjelentek a települések közterein vagy kocsmákban, együtt italoztak a helybéli férfiakkal majd kihívták egymást egy verbunkos táncra. Sokszor azzal sikerült meggyőzni a férfiakat, hogy ha csatlakoznak a hadsereghez ilyen életük lesz. Ha valamelyik férfi elfogadta a felkérést és kezet fogott majd ivott a katonák borából, csákót tettek a fejére és akkor már nem volt visszaút, mennie kellett katonának. A mai ember számára a huszártoborzó lehetőséget teremt megismerni a székelység ezer éves katonai múltját és történetét, másrészt a látvány miatt is érdemes csatlakozni az eseményhez.

Huszártoborzó | Archív fotó: Kovács Zsolt

Idén a daliás huszárok Orbaiszéken idézik fel a hadba hívás pillanatait. Szombaton 9 órakor Rétyen tartanak toborzót, majd tovább vonulnak és 10 órakor Bitán-, 10,30-kor Nagyborosnyón-, 11,30-kor Cófalván toboroznak. A hagyományőrző huszárok szombaton 13 órakor Barátoson-, 17 órakor Pákén toboroznak, majd 18 órától átvonulnak Kovászna városába és aznap este a csomakőrösi kultúrotthonban huszárbállal zárják a napot.

Huszáravatás | Fotó: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület

Ekkor avatják huszárrá azokat, akiket korábban regrutáknak választottak. Az avatási ceremónián „kardlappal illetik az újdonsült huszárok ülepét”, majd mikor ezen átestek, el kell fogyasszanak egy pohár bort és kezet fogjanak a tisztikarral. Az újonnan felavatott huszárok számára másnap nem mindig esik könnyen a lovaglás, de ez is hozzátartozik a huszárélet kihívásaihoz. Vasárnap délben a huszárok ismét bevonulnak Kovászna városába, ahol részt vesznek az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján.

Huszártoborzó | Archív fotó: Kovács Zsolt

A Háromszéki Huszártoborzót Kovászna Megye Tanácsa közösen szervezi a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesülettel és Kovászna, Réty, Nagyborosnyó, illetve Barátos önkormányzatával. A szervezők felkérnek minden székely lovasembert és hagyományőrzőt, hogy csatlakozzon, illetve meghívják Háromszék civil lakosságát, hogy kövesse nyomon a csapatok vonulását a kijelölt útvonalon, és tapasztalja meg, hogyan csalogatták zászlaik alá a hadba vonuló huszárok és honvédek a székely regrutákat.