Fazakas János Alpár, Pillangó nevű lovával nyerte az idei, sorban a kilencedik Székely Vágtát. A vasárnapi döntőn négy lovas indult: a tavalyi győztes Tamás Csaba, Fiber nevű lovával Farkaslaka színeiben, Bartha Ferenc, Pasadenával Előpatakot képviselte, Antal Csaba, Shaba levű lovával Csíkdelnének versenyzett, és Fazakas János Alpár, Kovászna városának.

Kovászna lovasa nyerte a 2019-es Székely Vágtát | Fotó: Székely Vágta

A felvezető kör után a lovak láthatóan feszültek voltak, a startnál Pillangó ledobta a lovasát, ám Fazakas János Alpár pillanatok alatt visszapattant, a második indítás már sikerült, és Kovászna lovasa rögtön az élre tört.

A tavalyi győztes Tamás Csaba volt a második, ám őt az első körben megelőzte Bartha Ferenc. Fazakas János Alpár mind a három körben megtartotta az előnyét, arra is volt ideje, hogy a válla fölött folyamatosan visszapillantva ellenőrizze, mennyire közelítették meg a versenytársai.

Fazakas János Alpár, Kovászna színeiben nyerte a 2019-es Székely Vágtát | Fotó: Székely Vágta

Az utolsó körben már csak a második és a harmadik hely cserélődött fel, Tamás Csaba megelőzte Bartha Ferencet. Csíkdelne képviselője utolsónak futott be. Az első három helyezett, vagyis Fazakas Alpár János (Kovászna), Tamás Csaba (Farkaslaka) és Bartha Ferenc (Előpatak) képviseli Székelyföldet a budapesti Nemzeti Vágtán. Sepsiszentgyörgy szervező településként küldheti lovasát a Nemzeti Vágtára.

Gyerő József Kovászna polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta, első ízben nyert a település színeiben lovas a Székely Vágtán. „Eddig mofetta-nagyhatalom voltunk, most már a lovaglásban is jeleskedik a város” – mondta a polgármester.

Kászonaltíz nyerte a Góbé Futamot

Kászonaltíz színeiben Ferencz Árpád, Tajga nevű lován nyerte a székelyföldi házi versenynek számító Góbé Futamot. A vasárnap délutáni döntőn két lovas állt rajthoz, Ferencz Árpád mellett a Berecket képviselő Mojzi Árpád, Amira nevű lován próbálta megszerezni a győzelmet. A szombati előfutamokon a Csíkszentkirályt képviselő Kelemen Sándor Géza és Viktor lova is továbbjutott, ám vasárnap már nm indulhattak a döntőben, mert a ló lesérült.

Ferencz Árpád, Farkaslaka lovasa versenytársát megelőzve nyerte a Góbé futamot | Fotó: Székely Vágta

A két lovas derekasan küzdött, az indulásnál Mojzi Árpád startolt jobban, előnyét másfél körön keresztül tartotta, amikor Ferencz Árpád megelőzte, és a futam végéig még növelni is tudta előnyét.