Román-magyar megbékélési nyilatkozat elfogadására ösztönzi képviselőtársait Kulcsár Terza József. A háromszéki RMDSZ képviselő, MPP-s politikus elmondta: összes képviselőtársának küldött levelet, amelyben arra kéri őket, hogy az őszi parlamenti ülésszakon az emberjogi és kisebbségügyi bizottságban üljön össze az összes parlamenti párt képviselője, tárgyaljanak és fogadjanak el egy román-magyar megbékélési nyilatkozatot.

Kulcsár Terza József szerint a román és magyar közösség között feszültséget okoz a szimbólumhasználat, anyanyelvhasználat, himnuszéneklés, az egyházi javak restituciója, az iskolák visszaszolgáltatásának helyzete, a MOGYE ügy és a Beke-Szőcs ügy is. A politikus szerint nála a június 6-i, úzvölgyi incidens volt az utolsó csepp a pohárban.

Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Zsolt

„Ideje véget vetni a feszültségnek ami Erdélyben, Székelyföldön van a románok és magyarok között, hiszen ebből a rossz hangulatból senki nem nyer. Eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk, és fogadjunk el megbékélési nyilatkozatot, mondta Kulcsár Terza József. A háromszéki képviselő bízik abban, hogy a román pártok nyitottak lesznek erre a tárgyalásra.

Megmutatnák a románoknak, milyen a magyarországi kisebbségvédelem

Kulcsár Terza József szerint Semjén Zsolt megbízásából tárgyalást folytat a román képviselőkkel arról, hogy Magyarországra látogassanak, ahol megmutatnák, milyen jogai vannak az ottani románoknak, így például szabadon énekelhetik himnuszukat, használhatják szimbólumaikat. „Mi is csak ezt kérjük, hogy beszélhessük anyanyelvünket és használhassuk szimbólumainkat, ez az igényünk senki ellen nem szól”, mondta a háromszéki képviselő.