Óriási lyukat ütött a települések költségvetésébe, hogy idéntől, többlet feladatként fizetniük kell a fogyatékkal élők és gondozóik bérét, ám az ehhez szükséges pénzt csak áprilistól biztosították az állami költségvetésből.

Viorica Dăncilă kormányfő a polgármesterekkel való találkozón megígérte: költségvetés kiegészítéssel pótolja azt a hatalmas kiesést, amit az okozott a településeknek, hogy négy hónapig saját költségvetésükből kellett a plusz kiadásokat fedezzék.

Antal Árpád polgármester szerint négy hónap alatt Sepsiszentgyörgy költségvetésében 3,9 millió lejes-, a háromszéki önkormányzatnál pedig 7,5 millió lejes kiesés keletkezett. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint Viorica Dăncilă miniszterelnökkel való szerdai találkozón ígéretet kaptak, hogy a következő hetekben a kormány kiegészíti az önkormányzatok költségvetését.

Hozzátette: a megyei jogú városok polgármesterei azt kérték a miniszterelnöktől, hogy a kormány ne változtassa évente a rendszert, ami alapján összeáll a helyi büdzsé, mert így nehéz tervezni.