Kibernetikai támadás ért több kórházat Romániában. Az egészségügyi miniszter szerint a pácienseket is érinti a csütörtöki hacker támadás, hiszen a kórházi dokumentumokat egy számítógépes rendszer bocsátja ki, amely ha blokkolva van, akadályozza a betegek felvételét és a receptek kibocsátását.

A kórházi adatok elvesztése elképzelhetetlen mértékű probléma lenne.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója a Sláger Rádió megkeresésére elmondta: az egészségügyi minisztériumban nincs stratégia vagy beruházási terv egységes informatikai rendszer kiépítésére. Ilyen körülmények között minden kórház kénytelen a saját szűkös költségvetésből forrásokat elkülöníteni az informatikai rendszere fejlesztésére.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint óriási beruházásra lenne szükség, hogy a kibernetikai támadásokat ki lehessen védeni. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy erre szükség lenne, hiszen a kórházak rengeteg személyes adatot tárolnak.

András Nagy Róbert szerint a sepsiszentgyörgyi kórház három évvel ezelőtt szintet lépett, biztonságosabbá tették informatikai rendszerüket, korlátozták a hozzáférést, folyamatosan végzik a biztonsági mentéseket, így ha esetleges támadás miatt elveszítik az adatbázist, órákon belül naprakészen vissza tudják állítani.