A Hargita Megyei Csendőrség 3000 lejre büntette a háromszéki önkormányzat alelnökét, Grüman Róbertet mert Kovászna megyei tanács, úzvölgyi katonatemetőnél szervezett, múlt csütörtöki szimbolikus ülését, illetve a gyülekezést nem jelentette be a hatóságoknál 48 órával az esemény előtt.

Grüman Róbert elmondta: ma (szerdán) kézbesítette számára a posta a büntetési jegyzőkönyvet, amelyet közzé is tett Facebook oldalán. A háromszéki önkormányzat alelnöke rámutat: nehezen betűzhető a büntetési jegyzőkönyv szövege, de úgy értelmezte, hogy azért büntették meg, mert a június 6-i úzvölgyi gyülekezést nem jelentette be azt megelőzően 48 órával a hatóságoknál. Mivel az ő nevére van kiállítva a jegyzőkönyv vélhetően a csendőrség azt feltételezte, hogy a háromszéki önkormányzat gyülekezését ő szervezte.

Grüman Róbert leszögezte: a bírságot mindenképpen megfellebbezi és akkor pontosan kiderül, hogy mire hivatkozva büntette őt a Hargita megye Csendőrség. A háromszéki önkormányzat alelnöke a Facebook oldalán közzétett büntetési jegyzőkönyvet azzal kommentálta: „Költői kérdés, ha az úzvölgyi temető a hatóságok szerint nem Hargita megyében van, akkor miért a Hargita Megyei Csendőrség állítja ki a büntetést?”

Feldühödött románok betörtek az úzvölgyi temetőbe | Fotó: Kelemen Szilárd Péter

Mint ismert Kovászna Megye Tanácsa június 6-ra szimbolikus kihelyezett munkaülést szervezett az Úz völgyében. Ekkor került sor arra a megmozdulásra is, amelynek során a székelyföldi elöljárók és civilek élőláncot alkotva, imádkozva próbálták megakadályozni a katonai temetőben létrehozott román emlékmű felavatását, amikor rájuk rontott a feldühödött románokból álló társaság.