“Az igazunk adta önbizalommal megyünk ma (csütörtökön) az Úz-völgyébe a másik oldalon pedig provokátorok érkeznek”, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, mások mellett ő is részt vesz abban a mai (csütörtöki) megmozdulásban, amely során a székelyföldi elöljárók élőlánccal próbálják megakadályozni az úzvölgyi román parcella csütörtöki felavatását.

„Nem kérdés, hogy kinek van igaza, hiszen egyre több román állami intézmény foglal állást az úzvölgyi katonatemető ügyében és mutatnak rá, hogy a dománfalviak törvénytelenül jártak el”, mondta Antal Árpád. Hozzátette: az is világosan látszik, hogy valakik más síkra akarták terelni az ügyet azzal, hogy miután a dormánfalviak véghezvitték a temetőgyalázást, a Ladó Andrea-féle társaság megjelent a temetőben, fekete zsákokkal takarta le az ortodox kereszteket, ezt lefotózták majd eltűntek, azóta pedig a románok ezt az akciót a magyar közösség ellen használják.

A fekete zsákos akcióval ártottak az ügynek

„Amit tettek azzal nem szolgálták a magyar közösség érdekeit, hiszen azóta a román sajtóba az úz völgyi temető kapcsán kizárólag a fekete zsákokkal letakart keresztek fotóival illusztrálják az ügyet”, mondta Antal Árpád. Politikai ösztöne azt súgja, hogy ezzel a fekete zsákos akcióval az volt a cél, hogy más szintre emeljék az ügyet, ne a dormánfalviak sorozatos törvénytelenségeiről beszéljenek, hanem arról, hogy a magyarok milyen „csúnyák”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Hozzátette: sejtése szerint a dormánfalvi polgármester se a saját feje szerint járt el, magától nem követhetett el ennyi törvénytelenséget, hogy más közigazgatási területre építkezzen és erre közpénzt költsön. Hasonlóan a fekete zsákos civilek akciójáról is az valószínűsíthető, hogy a hátterében az a szándék áll, hogy a két közösséget összeugrasszák.

Istentisztelet az úzvölgyi temetőben | Fotó: MTI

„Nem hiszem, hogy értelmes embereknek az lenne az érdeke, hogy ma konfliktus legyen az Úz völgyében, bár tudjuk, hogy egyik oldalon azok mennek az úz völgyi temetőhöz, akik az igazukat védik, a másik oldalon pedig provokátorok érkeznek”, mondta Antal Árpád.

Kérik a temető eredeti állapotba való visszaállítását

Az úzvölgyi haditemető eredeti állapotának visszaállítását kéri Kovászna megye Tanácsa, amely csütörtökön kihelyezett tanácsülést tart az Úz völgyében. Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke szerint a kezdeményezéshez csatlakoznak az RMDSZ tanácstagok mellett az MPP és az EMNP frakciói is. „Bejöttek a házunkba és azt telekkönyvezni akarják. Száz év alatt sok mindent elvettek tőlünk: földet, erdőt, házat, de temetőt még nem”, sorolta a háromszéki önkormányzat elnöke. Leszögezte: politikai és jogi eszközökkel akarják az ügyet rendezni és nincsenek az ellen, hogy a román katonáknak is legyen emlékhelye, de nem lehet egy létező temetőben, beazonosított síremlékekre építkezni.

A háromszéki önkormányzat kihelyezett ülésének napján, június 6-án 17 órától az Az Ortodox Civilizációért Egyesület az úzvölgyi katonai temetőnél készül megünnepelni a hősök napját, és ehhez az akcióhoz csatlakozik a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is, amely szerint a magyar közösség vezetői provokálnak.

Élőlánc az Úz-völgyi temető előtt | Fotó: HÁRIT

A székelyföldi elöljárók élőlánccal próbálják megakadályozni az úzvölgyi román parcella csütörtöki felavatását. Tánczos Barna Hargita megyei RMDSZ szenátor nyomatékosította: addig semmilyen rendezvényt nem szabad tartani az úzvölgyi temetőben, míg Románia és Magyarország védelmi minisztériuma a két ország közötti hadisír-gondozási egyezménynek megfelelően meg nem állapodik a temetőről.

A szenátor elmondta: a pattanásig feszült helyzetről tájékoztatta Carmen Dan belügyminisztert, és azt kérte tőle, hogy tegyen meg mindent a közrend és a béke biztosítása érdekében. Hozzátette: tudomásuk van arról, hogy szélsőséges csoportok akarnak részt venni a Dormánfalva által szervezett csütörtöki úzvölgyi rendezvényen. „Mi békés tiltakozásra megyünk oda. Biztos vagyok abban, hogy a magyar közösség tagjai nem fognak semmilyen incidenst gerjeszteni” – nyilatkozta Tánczos Barna.