A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei házról házra járva próbálják begyűjteni a lejárt szavatossági idejű vajat és margarint, amit az előpataki Pünkösdista Egyház kapott adományba külföldről és kiosztott a hívei között. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint egy lakossági bejelentés alapján derült fény, hogy az élelmiszerek szavatossága már egy hónapja, május 5én lejárt, ezért a hatóságok azonnal elrendelték a több mint 17 tonna lejárt szavatosságú tej és vaj visszavonását.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos | Fotó: Kovács Zsolt

Mint kiderült az előpataki Pünkösdista Egyház külföldről kapta az élelmiszer termékekből és ruhából álló adományt, amint június 1-én és 2-án szétosztott az előpataki, árapataki, hídvégi és hetei rászoruló hívei között. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek, a prefektúra, az előpataki polgármesteri hivatal és a rendőrség szakemberei a lakosságtól érkező értesülést követően azonnal elkezdtek vizsgálódni a helyszínen. A nyomozás során kiderült, hogy a Pünkösdista Egyház 7.042 kilogramm növényi margarint, 5.172 kilogramm növényi zsiradékot, 5.396 kilogramm vajat, illetve 1.896 kilogramm ruha és cipő adományt kapott külföldről, ezeket két nap alatt mind kiosztotta híveinek.

Sikó Barabási Sándor szerint az élelmiszerbiztonsági igazgatóság szakemberei házról házra járva gyűjtik össze a lejárt szavatosságú élelmiszereket, amelyek elfogyasztása nem biztonságos. Hozzátette: a lefoglalt, begyűjtött élelmiszerek megsemmisítésének költségei a külföldről érkező adomány kedvezményezettjét, az előpataki Pünkösdista Egyházat fogják terhelni.