Kovászna megye tanácsa legutóbbi ülésén 1 millió lejjel kellett kiegészítse a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház költségvetését. Az egészségügyi intézmény azért szorult a megyei önkormányzat támogatására, hogy ki tudja fizetni működési költségeit és beszállítóit, amelyek fele 90 napnál régebbi tartozásokat halmozott fel és azzal fenyegettek, hogy nem látják el a kórházat.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház amiatt került anyagilag nehéz helyzetbe mert országos szinten nem létezik szerződés az Egészségbiztosító Pénztárral, amely biztosítaná a fizetésemelések miatt megnövekedett kiadásokat, bár a kormány kellene biztosítsa a kórházak költségvetését az egészségbiztosítón keresztül. Ugyanakkor a kórházak számára megszabott keret alapján csak egy megszabott számú betegellátást térítenek meg, viszont az egészségügyi intézmények nem utasíthatnak vissza rászorulókat, így például a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház esetében havonta átlag 1000 beteg ellátását nem téríti meg az egészségbiztosító, mert ennyivel túllépik a megszabott keretet.

Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Öt hónap alatt egymillió lejes lyuk keletkezett!

Tamás Sándor, a háromszéki önkormányzat elnöke elmondta, hogy az év első öt hónapjában már egymillió lejes lyuk keletkezett a Kovászna megyei tanács alárendeltségében működő sürgősségi kórház költségvetésében, ezért volt szükség a gyorssegélyre. Ez viszont csak rövid távon oldja meg a problémát, hosszú távon egyelőre nincs megnyugtató megoldás.

A háromszéki tanácselnök rámutatott, hogy az alulfinanszírozottság nem helyi hanem országos jellegű probléma, amit a kormánynak kellene rendezzen az Egészségbiztosító Pénztáron keresztül.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter egyébként a napokban úgy nyilatkozott, hogy újra gondolják a kórházak finanszírozását, így jutalmazzák azokat, amelyek jól végzik dolgukat és büntetik azokat, amelyek eredményei nem megfelelőek. Ezt többek között az ellátott betegek és a sikeresen meggyógyult páciensek számát, illetve az országos egészségügyi programokba bevont betegek számát vennék figyelembe.

A sepsiszentgyörgyi kórház több dolgozója is elégedetlen mert ebben az évben nem kapták meg az élelmiszer pótlékokat, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint erről a problémáról egyeztetett András-Nagy Róbert kórházmenedzserrel és keresik a megoldást, hogy még idén ki tudják fizetni a kórházi alkalmazottak élelmiszer pótlékait.