Dan Tanasă szerint Sepsiszentgyörgyön csak magyar levegőt lehet szívni. A magyarellenességéről elhiresült blogger nyílt levélben készült ki, amiért Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere szóvá tette, hogy kompromisszumra kényszerültek a városnapokon, mert a román hangadók nem fogadták el, hogy a román népzene a kultúrkertben vagy a közösségi színpadon kapjon helyet, mindenképpen ragaszkodtak egy „nagyszínpadhoz”.

Antal Árpád azt sem tartotta helyénvalónak, hogy egy népi együttes műsora után hatalmas román zászlókkal vonultak fel a városközpontban, mert mint mondta, a városnapokon egyik fél részéről sincs zászlóknak helye.

Dan Tanasă
Dan Tanasa a “hivatásos feljelentő” | Fotó: Kovács Zsolt

Válaszul Dan Tanasă ironikus hangvételűnek szánt nyílt levelet tett közzé: „Szenvedjenek a románok, ha Románia zászlóját merték lengetni a te városodban, ahol csak magyar levegőt lehet szívni”- fogalmaz szándéka szerint gúnyosan Dan Tanasa, majd azt fejtegeti, hogy Antal Árpád kizárólag magyar városnak akarja Sepsiszentgyörgyöt.

A Szent György Napok helyszínei miatt a vitát Rodica Pârvan PSD-s városi képviselő robbantotta ki, azzal érvelve, hogy a román népzenészek számára csak a főszínpad a „méltó helyszín”. Hiába magyarázták a szervezők, hogy a magyar népzene is a Kultúrkertben, és a közösségi színpadon kap helyet, a nagyszínpadokon pop-, rock – és alternatív zenekarok lépnek fel.