Háromszéki fiatalok élőláncot alkotva tiltakoztak az Úz-völgyi temetőnél az elmúlt napok történései miatt. Megmozdulásuk célja, hogy minél több fiatalnak felhívják a figyelmét, hogy az elmúlt hetekben a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata elfoglalta a temetőt, abban román katonasírhelyeket hozott létre.

Élőlánc az Úz-völgyi temető előtt | Fotó: HÁRIT

Nagy Zoltán, fiatal sepsiszentgyörgyi történész szerint minden hősi halott emlékét tisztelni kell, de azokat a helyén kell kezelni és meg kell adni a végtisztességet a hősi halottaknak ott, ahol nyugszanak. Kelemen Szilárd, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke szerint a fiatalok ingerküszöbét is elérte a gyalázatos tett, többen kérték, hogy menjenek a helyszínre és mutassák meg, hogy nem értenek egyet azzal, ami történik az Úz-völgyében.

Lakatos László a HÁRIT alelnöke felkérte a fiatal családokat és a székelyföldi civil szervezeteket, hogy minél többen menjenek az Úz-völgyébe, megmutatva, hogy ez egy olyan szimbolikus helyszíne, emlékhelye a magyar közösségnek, amelyért tevőlegesen is meg kell nyilvánulni. A közelgő pápalátogatás iránti érdeklődést kihasználva kellene minél nagyobb figyelmet irányítani az Úz-völgyi történelemhamisításra, mondta Lakatos László.