Csütörtöktől vasárnapig 5 színpadon 11 fellépő 7 zenei stílusban több mint 700 perc élőzenét kínál a sepsiszentgyörgyi városnapokon. Bár a kedvezőtlen időjárás miatt elmarad néhány tervezett program, még így is rengeteg eseményre várják Szent György Napok résztvevőit. A rossz idő miatt későbbi időpontra halasztották a sugásfürdői majálist, de Erdély András a városnapok szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szervezőktől független okok – többek között a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt – elmarad a Sepsi Aréna mellé tervezett Vidámpark is! Részletes program ITT!

Csütörtök este 8 órától a rétyi Kováts András fúvószenekar ismert filmzenékből és slágerekből összeállított programmal „avatja fel” a Főszínpadot. Pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi Térerő együttes nyitja a fellépők sorát és mutatja be első nagylemezének dalait. Pénteken 19 óra 30 perctől premierként kerül sor a Bagossy Brothers Company egyedülálló szimfonikus koncertjére. Guess Who bukaresti rapper pénteken 21 óra 45 perctől lép fel. Ha nem volna elég a különleges hangvételű koncertekből, akkor még pénteken 23 órától hallható az alternatív rockot játszó magyarországi 30Y zenekar.

Épül a városnapi főszínpad

Szombaton 18 órától folytatódik az alternatív rock irány, mivel fellép a gyergyószentmiklósi Teddy Queen. Szombaton 19 órától Freddie folytatja a főszinpadi koncertek sorát, majd szombaton 21 órától a legendás Ricchi e Poveri páros dobogtatja meg az idősebb generáció szívét. A szombat estét, 23 órától, egy másik klasszikusnak számító csapat, a Holograf zárja.

Vasárnap a női fellépők teszik fel a koronát az idei Szent György Napokra. 18 órától a hazai jazz egyik vezéralakja, a Sepsiszentgyörgyön élő Luiza Zan veszi birtokba a színpadot. A Szent György Napok zárókoncertjét vasárnap 20 óra 30 perckor az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen adja. Vasárnap 22 órától a látványos tűzijáték rakétái festik színesre az eget és ezzel véget ér a Szent György Napok.

A főszínpad mellett színes programot kínál a többi városnapi helyszín is. Csütörtöktől vasárnapig a Székely Nemzeti Múzeum kertjében lévő „kultúrkertben” 23 program és 6 állandó esemény zajlik, a Kónya Ádám Művelődési Ház mögötti „közösségi színpadon” 36-, a Szent György téren 8-, míg a SzimPlatz színpadán 21-, a „romudvarban” berendezett Ifjúsági színpadon 29 programot kínálnak, míg állandó programként 14 esemény zajlik.

Szent György Napok

Artisták és utcazene

A Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF) idén látványos artista bemutatókkal bővült. A zenészeknek és artistáknak a Szent György téren lesz a „bázispontja”, de – akárcsak korábban – bármelyik utcasarkon, téren, fa alatt találkozhatunk velük. Fellép a budapesti Nagy János (alias Afronauta), aki a leginkább egy repülőcsészealjhoz hasonló handpanon zenél, a Feckin Rawkin nevű brazil-magyar rockabilly duó, a klasszikus blues, country-t és swinget játszó budapesti Hangover Porch Zombies (HoPZ) zenekar, és egy szál gitárjával Bukarestből érkezik Peter Moynahan, az ír és skót balladák előadója. A látványról hat artistacsoport gondoskodik.

Fogyatékkal élők zenei fesztiválja

Negyedik éve a sepsiszentgyörgyi városnapok keretében szervezik az egyébként nyolcadik alkalommal sorra kerülő Outsider Music Fest nevű eseményt, amelyen a fogyatékkal élő, speciális igényű zenészeknek teremtenek fellépési lehetőséget. Makkai Péter református lelkész az Outsider Music Fest szervezője rámutatott: fontosnak tartják, hogy a közösség tagjai integratív rendezvényeken vegyenek részt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy fellépő együttesek között több olyan is van, amely nem csak azért érdemel figyelmet, mert fogyatékkal élők alkotják, hanem azért is, mert olyan minőségű produkciókat mutatnak be, amelyek színvonala üti akármelyik városnapi színpad nívóját. A május 3 és 5-e között sorra kerülő eseményen fellép a Tordasi Szivárvány együttes, a hollandiai United by Music mozgalom egyik zenekara, Florin Mândru, Dumitru Elena és Micu Ionel páros, illetve a rockzenét játszó ajkai Hangadó zenekar és az angliából érkező I Love Thunder zenekar.

Kultúrkert a Szent György Napokon

Elmarad a vidámpark, lesz gyermekváros!

Erdély András a városnapok szóvivője arról tájékoztatott, hogy a szervezőktől független okok miatt – többek között a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt – elmarad a Sepsi Aréna mellé tervezett Vidámpark építése. A Sepsi Aréna parkolóját viszont mintegy száz oldtimer jármű veszi birtokba. A retroparádéra szombaton 9 és 16 óra között kerül sor.

Bár a tervezett vidámparkot nem sikerül beüzemelni, a Szent György Napok fesztiválhétvégéjén a kicsiknek lesz gyerekvárosuk, ahol alkalmuk adódik a kreatív kikapcsolódásra és olyan szórakoztató programokon vehetnek részt, amelyek megismertetik őket valós történelmi gyökereinkkel és eleink hagyományaival. Az Arany Griff Rend és a Caritas játékos programjain többek között hadi tábort is szerveznek, amely visszaröpíti Sepsiszentgyörgyöt középkori múltjába. A valós alapokon nyugvó történet a Hunyadiak korát mutatja be a török elleni küzdelmektől, az erdélyi betöréseken át a székelyek lázadásáig. A gyermekváros a katolikus templom melletti fákkal övezett köröndben működik pénteken 15 és 18, szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között.

Forgalmi korlátozások a Szent György Napokon

Május 1-től kezdődően a Szent György Napok „elfoglalják” a városközpontot, ezért május 1-je és 6-a között forgalmi korlátozásokat vezetnek be. A korlátozások hasonlóak lesznek a korábbi évekhez. Május 1-jén 22 óra és május 6-án 12 óra között felfüggesztik a fizetős parkolást a városközpontban majd csütörtökön 9 órától jövő hétfőn 12 óráig a forgalmat is lezárják a városünnep által érintett utcákban.