Májusban aki teheti, járjon biciklivel munkába (és nem csak), erre biztatnak a sepsiszentgyörgyi Cycle to work nevű mozgalom kezdeményezői. Tavaly már legalább 150 sepsiszentgyörgyi csatlakozott és kezdte rendszeresen használni a kerékpárt azok mellett, akik már korábban is gyakran bicikliztek. Idén is meghirdették Sepsiszentgyörgyön, mert a mozgalom tagjai szerint „biciklizni jó, mert egészséges, mert környezetbarát, mert gyors, mert nem terheli a forgalmat, mert oda is el lehet jutni két keréken, ahova néggyel nem”.

Járj biciklivel munkába! | Fotó: Sánta István

A Szent György Napok keretében indított kerékpározós mozgalom tagjai a város főterén nyitották meg az egy hónapos sorozatot, amikor rámutattak, hogy felhívásuk nem csak a munkába járásra érvényes, hanem arra kérik a Sepsiszentgyörgyieket, ha tehetik használják a biciklit! Meglátásuk szerint, ezzel tehermentesítik a város forgalmát, hiszen jelenleg a reggeli órákban gépkocsival nehéz közlekedni.

A Cycle to work kezdeményezés szervezői hozzáteszik ugyanakkor, hogy nem ítélkeznek afelett, aki továbbra is az autót választja. „Ha számos gyereket, sok zacskót, s általában a világ gondját cipeled, s csak autóval tudod lemenedzselni, akkor ezért nem ítél el senki”- fogalmazták meg.

Járj biciklivel munkába! | Fotó: Sánta István

A kezdeményezők arra buzdítják a sepsiszentgyörgyi vállalkozókat, hogy szereljenek biciklitartókat üzletük elé, vagy nyújtsanak kedvezményt a bringásoknak. Az akciót több helyi cég is felkarolta és májusban többek között ingyen kávét vagy zsíros kenyeret-, egy borbélyműhely pedig ingyenes haj vagy szakálligazítást ajánl fel azoknak akik kerékpárral közlekednek.