Jó móka volt, merjünk vidámnak lenni, fogalmazta meg az elmúlt hetekben lezajlott sárkányos történet kapcsán Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a sárkányválságot sikerült orvosolni, de nem dőlhetünk hátra, mert újabb és újabb sárkányok sárkányok törhetnek a kultúránkra, szimbólumainkra, sokan pedig fanyalgásukkal, negatív hozzáállásukkal akarják elrontani a jókedvet. Sepsiszentgyörgy nem engedheti meg magának, hogy savanyú, jövőkép nélküli legyen és ne legyen vidám legalább a városünnep körül, véli Antal Árpád.

Szent György lovag legyőzte a sárkányt | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor megköszönte azoknak, akik kitalálták és végigvitték a Sepsiszentgyörgyöt fenyegető-, az elmúlt hetekben a város különböző pontjain felbukkanó, majd szerdán a Szent György lovag által legyőzött sárkányos történetet. Antal Árpád ezúttal le is leplezte az eddig titokban tartott sárkányos történet kivitelezőit. Elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a pécsi MárkusZinház művészeivel – Pilári Gáborral, Vajda Zsuzsannával és Boráros Szilárddal – együttműködve készítették el az óriási sárkányt, amelyet a sepsiszentgyörgyi bábszínház művészei mozgattak. A történetben részt vettek a Háromszék Táncegyüttes és a Szászlábú Néptánccsoport tagjai, a Szent György lovag pedig Pászka Lehel lovasíjász volt.

A Sláger Rádió kérdésére, hogy szociológusként miként vélekedik arról, hogy sokan kifogásolták a sárkányos akciót, és voltak akik összeesküvés elméleteket is gyártottak a sárkány felbukkanása kapcsán, Antal Árpád kifejtette: egyrészt nincs még kialakulva a kultúrája ennek a fajta megmozdulásnak, másrészt nagyon rétegzett a társadalom, ezért nem jó ha olyan elvárások vannak a társadalommal szemben, amelyek nem reálisak. Véleménye szerint a városvezetésnek be kell vállalnia olyan döntéseket is, amelyek akár népszerűtlenek is, nem lehet csak úgy cselekedni ami a többségnek szimpatikus.

A Sláger Rádió kérdésére, hogy mit kellene tenni, hogy szélesebb közönséghez eljusson az egyébként gazdag sepsiszentgyörgyi kulturális kínálat, Antal Árpád kifejtette: szeretnék ezt elérni, de vannak művészeti intézmények, amelyek ebben nem partnerek, például a Tamási Áron színház rangos intézmény, de bizonyos értelemben egyre jobban beszűkül. Ugyanakkor vannak színészek, akik vállalják, hogy kitörnek a színház berkeiből és közelebb mennek az emberekhez, mondta a polgármester.

Hozzátette, annyira szerteágazó a tévék és filmmegosztók kínálata, hogy egyre nehezebb az embereket kimozdítani a lakásukból és rávenni, hogy részt vegyenek valamiben. Antal Árpád kifejtette: nem hisz annak az elméletnek, hogy 35 éves kor után az emberek már nem változnak, meggyőződése, hogy a szülőket és nagyszülőket a gyerekeken keresztül lehet megváltoztatni. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat ezért tartja fontosnak, hogy a gyerekek számára szervezzenek sport, szabadidős és kulturális programokat, hogy kimozdítsák őket a tévé és számítógépek mellől és hozzájáruljanak az egészséges életmódhoz, mert ez az alapja az egészséges társadalomnak.

Antal Árpád gyerekekkel | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád abban bízik, hogy egyre többen lesznek Sepsiszentgyörgyön, akik az ilyen sárkányos akcióhoz hasonló vagány dolgokat értékelik és hiszi azt, hogy lesznek olyanok, akik most bírálták ugyan a sárkányos akciót, de később úgy gondolják, hogy ciki, ahogy vélekedtek. Nem jó úgy gondolkodni, hogy nem szabad vidámnak lenni, amíg Sepsiszentgyörgyön nincs megjavítva minden járda, véli Antal Árpád, aki türelmet kér mert a javításokat is végzik, de hiába lesz minden járda jó, ha az emberek nem vidámak.