Sepsiszentgyörgy számára örömünneppel ért véget a várost hetek óta fenyegető sárkányos történet. Több száz kisgyerekes család vonult szerdán Sepsiszentgyörgy főterére, amikor utolsó üzenetéhez híven a sárkány megérkezett, hogy elragadja a város által felajánlott hajadont.

A Mikes Kelemen líceum elől induló sárkány átvonult a városközponton és útközben egyre több kíváncsi gyerek és felnőtt csatlakozott hozzá, majd a főtérre bevonuló bestia a „sárkánydomb” helyére állva, füstöt fújva, morogva várta, hogy megérkezzen az önként jelentkező szűz.

A fehér ruhába öltöztetett, lefátyolozott arcú lányt, négy fiú vitte végig a főtéren, előttük táncos legények „vágtak utat” a tömegben. Amikor azonban a sárkány fenyegetően közeledett, hogy elragadja a lányt, váratlanul megjelent Szent György lovag és apródja.

A hős lovag és a fenevad között hatalmas küzdelem kezdődött, a főtéren összegyűlt tömeg pedig hangos „Hajrá Szent György” felkiáltásokkal buzdította. A lovag először a sárkányt körbelovagolva, tucatnyi nyílvesztőt lőtt a sárkányba, de amikor a bestia kiharapta kezéből az íjat, Szent György kardot ragadott. A sárkány ekkor tűzet okádva próbált védekezni, de a hős lovag lova hátára állva lándzsájával ledöfte a fenevadat, a tömeg pedig hangos ujjongásba tört ki.

Megmenekült a hajadon | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Szent György győzelme jeléül földbe szúrta zászlaját, meghajolt a kiszabadított hajadon előtt, majd a városlakók éljenzése közepette távozott. Sokak szerint Sepsiszentgyörgy megmentője Pászka Lehel lovasíjász volt, hiszen a térségben ő az egyetlen, aki ilyen mutatványra képes. A főtéren összegyűlt városlakók örömükben elénekelték a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt, miközben gyerekek százai rohanták meg a legyőzött sárkányt és fényképezkedtek vele.

Szent György lovag legyőzte a sárkányt, ünnepeljünk!

Miután Szent György lovag a főtéren elpusztította a sárkányt, elhárult minden akadály, hogy elkezdődjön a 12 napig tartó Szent György Napok. A városnapok nyitóeseményén, a Krisztus Király templomban a házigazda Dávid György plébános felidézte: éppen tíz éve annak, hogy a svájci Montreux-ből átépített orgona megszólalt a Szent György-napokon. Rámutatott: Szent György istenben bízott, amikor nem félt szembeszállni a gonosszal.

Antal Árpád polgármester megnyitja a Szent György Napokat | Fotó: Sánta István

Antal Árpád polgármester nyitóbeszédét „jó hírrel” kezdte: a derék lovag a város főterén megölte a sárkányt, de figyelmeztetett: ez a város, csak ritkán és rövid ideig lehet felszabadult és vidám. „Olyan sárkányok fognak megjelenni, amelyek kultúránkra, nyelvünkre, szimbólumainkra törnek, és olyanok is, amelyek fanyalgásukkal, negatív hozzáállásukkal próbálják elvenni jókedvünket. Ez nem sikerülhet, hiszen Sepsiszentgyörgy nem csak egyszerűen egy lakóhely, hanem a szülőföldünk, és ennélfogva nekünk a világ közepe” – fejtette ki Antal Árpád, aki hivatalosan is megnyitottnak nyilvánította a 28. Szent György-napokat.

Sebestyén Márta és Szamosi Szabolcs | Fotó: Sánta István

A városnapok nyitóeseményén Sebestyén Márta népdalénekes, Szamosi Szabolcs orgonaművész, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkórusa adott felejthetetlen koncertet, bizonyságul annak, hogy ihletett előadással, a szakrális és a népzenei motívumok olyan ötvözetét lehet létrehozni, amely mindkét műfaj előnyére válik. A műsor gerincét Kodály és Bartók művek és gyűjtések alkották, részlet hangzott el Tolcsvay László Magyar Miséjéből, a program a helyhez illő vallásos énekekkel és orgonaművekkel zárult.