Négy kerékpáros-beruházásra pályáz Sepsiszentgyörgy önkormányzata, ez összesen 15 projektet jelent. A város fontos útvonalain biciklisávokat építenek ki, korszerű buszmegállókat létesítenek, és a 12-es országút Sepsiszentgyörgyön áthaladó szakasza mentén megépítik a jelenleg hiányzó járdákat, és a bicikliutat. A projekt értéke 32,5 millió lej.

Járj biciklivel munkába! | Fotó: Cycle to Work

Kilyéntől a Sepsi Arénáig az Olt folyó töltésén terveznek nyolc kilométeres aszfaltozott kerékpárutat, amelyet napelemes rendszerrel világítanak meg. A kivitelezés 4,4 millió lejbe kerül. Építenek egy új Olt-hidat az összeomlott gyalogos palló helyére, ezen két biciklisáv, és egy gyalogos járda lesz, az új hídon és a városban létesített kerékpárutakon be lehet jutni biciklivel az iparnegyedből a városközpontba. A híd megépítésére 5,3 millió lejt hívnak le.

A fejlesztéseket 2023-ig fejezik be, közben az önkormányzat önerőből újrafesti a már meglevő biciklisávokat. A kerékpáros-közlekedés ösztönzésére kialakítják a kerékpár-megosztó (bike sharing) rendszert. A 18 kölcsönzőállomáson összesen 230 bicikli vehető majd igénybe, ezek közül hat háromkerekű az időseknek, és ugyanennyi mozgáskorlátozottaknak. Ezt 13 hónap alatt 5,9 millió lejből valósítják meg.