Értesülésünk szerint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának székházán, a Gyárfás Jenő Képtár, valamint a Tamási Áron Színház épületének homlokzatán található feliratok zavarják a hivatásos feljelentőt. Dan Tanasă azt kifogásolja, hogy mind a három esetben a román és a magyar felirat egymás mellett található, holott meglátása szerint a magyar szöveg a román alatt kellene legyen.

Tamási Áron Színház

Az intézmények homlokzatán úgy szerepel a kétnyelvű felirat, hogy románul kezdődik, majd a név után magyarul folytatódik például Teatrul Tamási Áron Színház, Galeriile de artă Gyárfás Jenő Képtár, valamint Universitatea Babeș-Bolyai Tudományegyetem. Úgy tudjuk a napokban mind a három esetben előzetes panasszal élt. A gyakorlata szerint, ha a felszólítással nem éri el a célt, a feliratokat nem cserélik le, akkor feljelentést fogalmaz meg.

A panaszról Cziprián-Kovács Loránd a sepsiszentgyörgyi egyetem tanulmányi igazgatója is beszámolt a közösségi oldalon. „Nna, mivel szórakozik a magyarok kedvenc jelentgetője? A BBTE sepsiszentgyörgyi cégérével! Mi bántja? Az, hogy a román és magyar nyelvű feliratok egy szinten vannak! A magyar – véleménye szerint – a román nyelvű felirat alatt kell legyen!?”- írja az igazgató bejegyzésében. A sepsiszentgyörgyi tagozat vezetői Kolozsvárra továbbították a beadványt.

Babeș-Bolyai Tudományegyetem

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Sláger Rádiónak elmondta, a feljelentő a megyei önkormányzat hivatalos dokumentumait is kikérte, visszamenőleg 3 hónapra, hogy leellenőrizhesse fejlécen van-e még a román mellett magyar és angol felirat. Dan Tanasă az elmúlt tíz évben csak Kovászna Megye Tanácsához közel kétszáz kérést vagy közigazgatási panaszt fogalmazott meg, 15 pert akasztott a megyei önkormányzat nyakába.