Bukarestben döntik el, hogy Sepsiszentgyörgyön kell-e román zászlót kitűzni a város “magyar megszállás aluli felszabadítása” emlékére. Dan Tanasă egyesülete kérésére a Kovászna megyei törvényszék a bukaresti törvényszékre helyezte át csütörtökön azt erről szóló pert.

A székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze Antal Árpád polgármestert a román zászló kitűzésére a városháza tornyába. A magyarellenességéről ismert Dan Tanasă úgy vélte, hogy a “román nép ellenségére jellemző” az a magatartás, amellyel Antal Árpád elutasítja a toronyzászlót.

Sepsiszentgyörgyi városháza | Fotó: Kovács Zsolt

Felidézte: a zászlót Nicolae Spiroiu védelmi miniszter jelenlétében tűzték ki a toronyra 1994. szeptember 8-án, Sepsiszentgyörgy “idegen megszállás alóli felszabadításának az 50. évfordulóján”, Antal Árpád polgármester azonban 2015-ben az épület felújítása során eltávolíttatta onnan. A polgármester arra hivatkozott, hogy a toronyra az eredetinek megfelelő toronydísz került, amely a villámhárító szerepét is betölti, és nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

Ennek ellenére lehetővé tette, hogy évről évre, az 1944-es román bevonulás évfordulóján egy napra kitűzzék a román zászlót a toronyra. Antal Árpád korábban kijelentette, a törvény értelmében Románia és az Európai Unió zászlaját a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni, és a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatán ott lobog mindkét zászló.