Háromszéken kevesebb mint egy hét alatt több mint 100.000 lejes büntetést osztottak és több mint 900 köbméter faanyagot koboztak el, amelynek értéke több mint 300.000 lej, tájékoztatta lapunkat Nicoleta Tolvaj Marin. A Kovászna megyei rendőrségi szóvivő szerint március 7 és 12 között a rendőrök, csendőrök és az erdészeti őrség szakemberei egy átfogó akció keretében megvizsgálták a Háromszéken áthaladó, faanyagot szállító járműveket, hogy kísérő dokumentumokban szereplő fa mennyiség talál-e a járműre felrakott mennyiséggel, illetve egyáltalán rendelkeznek-e olyan dokumentumokkal, amelyek a faanyag származását igazolja.

Rönkszállítókat és fafeldolgozókat ellenőriz a rendőrség | Fotó: Kovászna megyei rendőrség

A rendőrségi szóvivő – anélkül, hogy megnevezte volna az érintett céget – beszámolt arról, hogy ellenőrizték egy Háromszéken munkapontot működtető fafeldolgozó céget, hogy a raktáraiban felhalmozott famennyiség talál-e papíron és a valóságban.

Nem üti a széle a hosszát!

A razzia keretében március 8 és 9-én, pénteken és szombaton 25 rönkszállító autót állítottak meg a forgalomban és 18 esetben rendellenességeket találtak, számolt be Nicoleta Tolvaj Marin, aki szerint ezek esetében a kísérő dokumentumokban szerelő fa mennyiség kevesebb volt, mint amit valóságban szállítottak. A rendőrség megbüntette a szállító cégeket és 8 esetben büntetést kaptak azok a fakitermelő cégek is, amelyek eladták a rönköt és a valóságnál kisebb mennyiségű faanyagot tüntettek fel a kísérő dokumentumokon.

Rönkszállítókat és fafeldolgozókat ellenőriz a rendőrség | Fotó: Kovászna megyei rendőrség

A rendőrségi szóvivő szerint a razzia keretében ellenőrizték „a Kovászna megye területén munkapontot működtető fafeldolgozó vállalatot”, és megállapították, hogy tavaly október és idén március között a 859,1 köbméterrel több rönköt vettek át mint amekkora mennyiségre hivatalos dokumentumokat tudtak felmutatni. Az érintett háromszéki fafeldolgozót 10.000 lejre büntették és elkobozták tőle a 859,1 köbméter többlet faanyagot.

Rönkszállítókat és fafeldolgozókat ellenőriz a rendőrség | Fotó: Kovászna megyei rendőrség

Nicoleta Tolvaj Marin szerint az egyhetes razzia során összesen több mint 100.000 lejre szabtak ki pénzbírságot és elkoboztak összesen 921,85 köbméter törvénytelenül szállított vagy raktározott faanyagot, amelynek becsült értéke 313.000 lej. Az elkobzott famennyiséget a zágoni magánerdészetre bízták, amely a következő időszakban értékesíti azt.

A fafeldolgozó pontatlan számítással védekezik

Mint arról beszámoltunk a háromszéki hatóságok tavaly decemberben szerveztek hasonló ellenőrző akciót, amikor 500 köbméterrel több fát találtak a rétyi Holzindustrie Schweighofer udvarán, mint ami papíron szerepelt. A 171 ezer lej értékű fát lefoglalták, és a céget 10 ezer lejre megbírságolták. A Kovászna megyei rendőrség akkor is úgy számolt be az esetről, hogy nem nevezte meg az érintett vállalkozást, azonban a helyi román napilap, az Observatorul de Covasna megkeresésére a cég elismerte, hogy Rétyen volt ellenőrzés.

A Holzindustrie Schweighofer azzal védekezett, hogy nekik korszerűbb mérőeszközeik vannak, mint a beszállítóiknak, innen származik a különbség. Magyarázatuk szerint a rétyi fafeldolgozónál talált különbözet abból adódik, hogy a gyárnál korszerű, lézeres mérőműszerekkel sokkal pontosabban lemérik a beérkező rönköket, mint ahogyan teszik a beszállítóik az erdőn. Ezek mérései bár törvényesek, de pontatlanok, viszont ezeket az adatokat tüntetik fel az erdőn kiállított kísérő dokumentumokon. A Schweighofer természetesnek tartja, hogy a mérésekben vannak eltérések, ám a különböztet jelentik ezért „abszurdnak” tarják, hogy ezért büntetik őket.