Az eddigi 19 százalékról 5 százalékra csökken a tűzifa áfája magánszemélyeknek és jogi személyeknek egyaránt, számolt be a Sláger Rádiónak Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ képviselő, miután kedden a képviselőház döntő fórumként elfogadta az adótörvénykönyv erre vonatkozó módosítását. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint ez az intézkedés mintegy hárommillió olyan családon segít,ó akik tűzifával biztosítják a fűtést. Miklós Zoltán szerint az áfacsökkentés minden olyan tűzifára – ágakra, tuskókra, rönkökre, hullott fára – vonatkozik, amit a fakitermelők a magánszemélyeknek, cégeknek, iskoláknak, kórházaknak, orvosi rendelőknek, szociális intézményeknek értékesítenek.

Az intézkedés megszüntethet egy hátrányos helyzetet

Miklós Zoltán az áfacsökkentésről szóló tervezet pénzügyi-költségvetési bizottsági vitáján hangsúlyozta: az intézkedés hozzájárul annak a lakosságot érintő hátrányos helyzetnek a megszüntetéséhez is, miszerint a fakitermelőknek jobban megérte cégeknek eladni a tűzifát mint magánszemélyeknek.

A gazdasági szakpolitikus példája szerint a tűzifa eladásra érvényes fordított adózás miatt ha egy fakitermelő 250 lejért ad el egy köbméter fát egy cégnek, akkor az összeg teljes mértékben megmarad neki. Ha ugyanennyiért magánszemélynek, iskolának, kórházaknak, családorvosi rendelőnek, szociális intézményeknek számlázott tűzifát, akkor a 250 lejből csak 210 lej marad neki, a többit be kellett fizetnie 19 százalékos áfaként. Ennek az adónemnek a csökkentése viszont részben hozzájárul a magánszemélyeket érintő hátrányos helyzet felszámolásához.

Az elmúlt egy évben robbanásszerűen megnőtt a tűzifa ára, hiszen térségünkben tavaly még átlag 200 lejért lehetett venni egy köbméter tűzifát, idén pedig akár 300 lejt is elkértek. Mostanra mérséklődtek az árak, mivel egyrészt elkezdődtek a fakitermelések és nőtt a kínálat, másrészt a lakosság már tavasszal-nyáron megvásárolta a téli tüzelőt, illetve ebben az időszakban csökken az építőipar faanyag igénye, magyarázta Lukács Attila. Az ozsdolai közbirtokosság erdőjével gazdálkodó cég vezetője szerint a fent említett okok miatt mérséklődő árak még 10 százalékkal csökkenhetnek a tűzifa áfájának csökkentése következményeként.