Az év végéig haszonbérbe adják a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szépmezőn létesült ipari park területének mintegy 40 százalékát. Antal Árpád polgármester elmondta, megküzdöttek a bürokráciával, az évek során sokan kételkedve fogadták a létesítményt, kidobott pénznek, értelmetlennek projekteknek tartották, ám minderre most rácáfol, hogy beindul az élet az ipari parkban.

„Ez egy sikertörténet lesz, csak türelmesnek kell lennünk. Biztos vagyok benne, hogy három-négy év múlva az lesz a gond, hogy a jelentkezőknek nem tudunk már helyet biztosítani”- mondta a polgármester.

Felidézte, hogy a területet 2007-ben vásárolta meg az önkormányzat, a központi fejlesztési régióban Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely önkormányzata állítottak össze olyan pályázatot, hogy a szennyezett környezetet átalakítva ipari infrastruktúrát hozzanak létre. Három évvel ezelőtt a bürokratikus vesződségek után a terület felére szerezték meg az ipari park minősítést, tavaly decemberben a teljes 28,7 hektárra megkapták.

Antal Árpád, Gergely Roy Chowdhury, Gyergyai Botond és Miklós Zoltán | Fotó: Kovács Blanka

Megvalósulnak a kitűzött célok, új munkahelyek jöjjenek létre, a cégek versenyezzenek a munkaerőért, ezáltal növekedjenek a bérek, a városból költöztessük ki az ipari létesítményeket, mutatott rá Antal Árpád.

Jelenleg az irodaházban a 29 irodából 28-at kiadtak bérbe, a cégek beköltözése folyamatban van, 108 ember fog ott dolgozni, ismertette Miklós Zoltán az ipari park vezetője. Eddig 4,3 hektárt adtak haszonbérbe négy cégnek, marhavágóhíd és csomagolóüzem, egy kisebb bútorgyár, és mezőgazdasági jellegű tevékenységet végző cég épít csarnokokat, ugyanakkor szintén itt alakítja ki a munkapontját az önkormányzat útépítő cége.

Ha megépülnek a gyárak, csarnokok, ez a négy cég összesen 165 munkahelyet biztosít. Újabb négy hektár bérbeadására másik négy vállalkozással zajlanak a tárgyalások. Miklós Zoltán úgy véli év végéig szerződésekkel lefedik az ipari park területének 40 százalékát.

Miklós Zoltán a szépmezői Ipari Park vezetője | Fotó: Bedő Andor

Arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban az ipari park 1,2 millió lej jövedelmet hozott a városnak, a bérleti díjakból, és a területén levő lerobbant istállók eladásával. Az igazgató újságírói kérdésre kifejtette, a szomszédos Brassó megyében valóban több ipari park működik, de fel tudják ezekkel venni a versenyt, mert olcsóbbak, jó körülményeket biztosítanak, és minden befektetőt „kézen fognak”, segítik az ügyintézésben, a különböző engedélyek kiváltásában.

A négyzetméter terület évi haszonbére 1,5 euró, de legtöbb 60 százalékos kedvezményt nyújtanak, a létrehozott állások, az alkalmazottaknak ígért bérek, a befektetés típusa függvényében.

Kézdivásárhelyen is elkezdődhet az ipari park benépesítése

Kézdivásárhelyen két ipari park is létesült Európai Uniós támogatással, ezeket már 2016-ban átadták, de csak tavaly kapták meg a minősítést. Az egykori fakitermelő vállalat (IFET) helyén létesült ipari parkban négy, infrastruktúrával ellátott termelőcsarnok van, a szentkatolnai út mellett, az egykori ülepítő állomás helyén két ipari csarnokot építettek. Ezeket ugyan bérbe adták, de a tevékenységet még csak két vállalkozás folytat.

Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere

Bokor Tibor polgármester a Sláger Rádiónak elmondta, nincs megelégedve azzal, hogy milyen ütemben népesülnek be az ipari parkok, annál is inkább, mert a pályázati vállalásban benne van, hogy új munkahelyek kell létesüljenek, ellenkező esetben a finanszírozás egy részét vissza kell fizesse az önkormányzat.

Hozzátette, az időhúzás hátterében az áll, hogy a potenciális vállalkozók pályáztak, ezek elbírálására vártak, hogy elindítsák a tevékenységet. Most már vannak biztató jelek, négy új cég kérte, hogy betelepedhessen az ipari parkokba. Kézdivásárhelyen a kis- és közepes vállalkozásoknak van jövője, amelyek húsz- harminc alkalmazottat foglalkoztatnak, a térségben nagy a munkaerőhiány, ezért egy nagyvállalat nehezen tudna több száz munkavállalót toborozni, mondta a polgármester.