Tizenegy millió eurós befektetéssel épül meg a sepsiszentgyörgyi ipari parkban a legnagyobb székelyföldi élelmiszeripari beruházás: marha vágóhíd és csomagolóüzem. Gergely Roy Chowdhury-Mikes gróf és Gyergyai Botond befektetők kedden írták alá a szerződést az ipari park igazgatójával, Miklós Zoltánnal.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Gergely Roy Chowdhury-Mikes elmondta, Románia húspiaca jelenleg az élőállatexportra van berendezkedve, a kis és közepes gazdák 300 kilogrammosra nevelik a borjakat, az élő állatot adják el külföldre, ott hizlalják tovább, csomagolják, és visszahozzák a húst az országba. Jelenleg a Romániában felhasznált marhahús 80 százalékát külföldről importálják, a sertéshús esetében sem sokkal jobb a helyzet, ott 60 százalékos az import.

Ezen szeretnének változtatni, hazai felvásárló piacot biztosítva a felhizlalt marháknak. A vállalkozó elmondta, terveik szerint az üzem 200 kilométeres körzetében tevékenykedő gazdáktól vásárolnák fel az állatokat, kiszámítható, versenyképes piacot biztosítva számukra. Az üzem kapacitása 8 órás műszak alatt száz állat feldolgozását, és 40 tonna hús csomagolását teszi lehetővé. Az üzem hazai piacra termel majd, a tálcákba csomagolt húst a nagy üzletláncoknak adják tovább.

Antal Árpád, Gergely Roy Chowdhury, Gyergyai Botond és Miklós Zoltán | Fotó: Kovács Blanka

Gyergyai Botond kérdésünkre kifejtette, jelenleg a hízott marhának nincs piaca Romániában, ezért kénytelenek eladni a gazdák kisebb súlyban a borjakat külföldre, ám ha felhizlalják magasabb hozzáadott értékkel tudnak túladni rajta. A befektetők arra is kitértek, hogy mivel az utóbbi években jelentősen csökkent a hús és a tej felvásárlási ára, a gazdák elveszítik a motivációt, veszélyben van a családi gazdaságok jövője. Abban bíznak, hogy ha a fiatalok látják, hogy az állattenyésztésnek van versenyképes piaca, jó megélhetést biztosít a családoknak, akkor többen választják ezt a tevékenységet.

A Cultivo cég áprilisban kezdi el az építkezést a szépmezői Ipari Parkban, várhatóan 2020 nyarára készül el az üzem. Indulásakor mintegy 60 munkahelyet biztosítanak, számításaik szerint a befektetés 10-12 év alatt térül meg.

Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a romániai külkereskedelmi deficitből is látszik, hogy az országban keveset termelnek, sokat importálnak, ez az üzem is fordíthat ezen. Hozzátette, a befektető a magyar állam gazdaságfejlesztési programjának is várományosa, abban bíznak, hogy a gazdák is pályáznak majd, kiépül a teljes lánc az állattenyésztéstől a feldolgozásig.

„Fontos, hogy kiszámítható legyen a folyamat, ha a gazdák nem kényszerülnek rá, hogy olcsón eladják az állataikat, vonzóvá válhat a mezőgazdaság. A székelyföldi emberek több mint fele falvakon él, az üzem megépítése az integrált vidékfejlesztési stratégia része: már működik a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem agrár szaka Sepsiszentgyörgyön, további mezőgazdasági parkok is létesülnek”- részletezte Antal Árpád.

Miklós Zoltán, az Ipari Park igazgatója kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb befektetés Szépmezőn. A létesítmény két évvel ezelőtti átadásától számítva összesen hat bérleti szerződést kötöttek, az Ipari Park 28 hektáros összterületéből jelenleg 4,8 hektárt bérelnek. Jelenleg az irodaházak 90%-a van bérbe adva, év végéig pedig a terület 40%-át fogják kiadni.