Az Árvácska Napköziotthon hőszigetelésére hívott le Európai Uniós alapokat Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A projekt értéke 2,1 millió lej, a város 2 százalékos önrészt kell hozzátegyen. Az épületet szigetelik, kicserélik a nyílászárókat, a lámpákat, kazánházat építenek, és két napelemes rendszert is felszerelnek. Ezzel a napköziotthon energiafogyasztása harmadára csökken. A munkálatokat jövő év októberében fejezik be.

Simion Crețu és Antal Árpád kezet ráztak az uniós finanszírozásra | Fotó: Vargyasi Levente

Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, arról tájékoztat, hogy ez a negyedik hasonló támogatás Sepsiszentgyörgyön, az önkormányzat összesen 2,9 millió euróra kapott támogatást a tanintézetek hőszigetelésére. Emlékeztetett, hogy néhány évvel ezelőtt még hat tanintézet infrastruktúráját korszerűsítették a városban, ezekre 26 millió lejt fordítottak. Antal Árpád polgármester elmondta, az Árvácska napköziotthonban 520 gyerek jár, a felújítással jobb körülményeket tudnak biztosítani számukra.

Sepsikőröspatakon a Gróf Kálnoky Ludmilla Általános Iskola korszerűsítésére fordítanak 8 millió lejt a Regionális Operatív program keretén belül. Kicserélik a tetőt, a nyílászárókat és a bútorokat, több szaktantermet kialakítanak. A felújítást 2022 szeptemberéig fejezik be, addig az óvoda épületbe költöztetik a kőröspataki diákokat.