Jelenlegi formában nem hatékony az iskolaorvos- hálózat, az orvosok alulfizetettek, a tevékenységi körük nincs leszabályozva, szögezte le sajtótájékoztatón Vasile Neagovici. A Sanitas egészségügyi szakszervezet háromszéki elnöke módosító javaslatot dolgoz ki az iskolaorvosi hálózat átszervezésére, amit az egészségügyi minisztérium elé terjeszt.

Szerinte ha sürgősen nem változtatnak a helyzeten, a rendszer halálra van ítélve, hiszen egyetlen fiatal orvos sem választja, hogy iskolaorvos legyen, amikor teljes a bizonytalanság, azt sem tudni, ki kell alkalmazza, nem kaphat fizetési pótlékokat, üdülési csekket, és a hatásköre sem tisztázott.

Vasile Neagovici a háromszéki Sanitas egészségügyi szakszervezet elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Korábban a iskolaorvosok a kórházak alkalmazottai voltak, aztán átkerültek az önkormányzatokhoz, a fizetésüket továbbra is az egészségügyi minisztérium utalja a közegészségügyi igazgatóságon keresztül. „Jó romániai módra teljesen zavaros a rendszer, sokszor késnek a bérek, az orvos azt sem tudja, kinek tartozik számadással, tíz főnöke is van”- részletezte a szakszervezeti bizalmi.

Országszerte közel ezer iskolaorvos dolgozik. Sepsiszentgyörgyön három-négy tanintézet tartozik egy iskolaorvoshoz, ám a jelenlegi formájában tényleg értelmetlen a rendszer, mondta el a Sláger Rádió megkeresésére Sztakics Éva alpolgármester. Szerinte az egészségügyi asszisztensekre szükség van, ellátnak egy- egy kisebb sérülést, vagy ellenőrzik, hogy beteg gyereket ne engedjenek a közösségbe, viszont a beteg gyerekeket a háziorvos látja el.