Székelyföld és Dél-Tirol térségek regionális együttműködéséről írtak alá szándéknyilatkozatot csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön. A három székely megye – Kovászna, Hargita és Maros – önkormányzatainak elnökei, illetve Daniel Alfreider, Dél-Tirol Autonóm Tartomány kormányzó-helyettese által jegyzett szándéknyilatkozatban megállapították, hogy az olaszországi és a romániai régiók céljai több területen is hasonlóak ezért megállapodnak abban, hogy együttműködnek a gazdasági fejlődés, illetve társadalmi és kulturális kapcsolataik ápolása érdekében.

A háromszéki önkormányzat gyűléstermében szervezett testvérrégiós konferencián a házigazda Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy tavaly novemberben Herbert Dorfmann dél-tiroli EP képviselő ígérte meg, hogy kezdeményezi a kormányánál a Dél- Tirol és Székelyföld testvérrégiós kapcsolat kialakítását. Ennek az első dokumentumát, a szándéknyilatkozatot írta alá csütörtökön Daniel Alfreider, dél-tiroli kormányzó-helyettes, illetve Tamás Sándor, Kovászna megyei-, Borboly Csaba, Hargita megyei és Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök.

Aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot: Péter Ferenc, Tamás Sándor, Daniel Alfreider és Borboly Csaba | Fotó: Kovács Zsolt

„Szülőföldünk fejlesztése a cél és ennek érdekében nem csak a három Székely megye működik együtt hanem együttműködünk Bukaresttel, Budapesttel és Brüsszellel is. Ma egy új pályát nyitunk az együttműködések tekintetében: testvérrégiós kapcsolatot alakítunk ki az olaszországi Dél-Tirollal, amelynek adottságai, természeti erőforrásai és történelme is hasonló a miénkhez”, mondta el érdeklődésünkre Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint a régiós szintű együttműködés célja, hogy egymástól megtanuljuk a jó példákat. „Nyilván mi elsősorban mi tanulunk tőlük, hiszen például sok évszázadon keresztül jó példát alakítottak ki a mezőgazdasági szövetkezetek tekintetében. Jelenleg Székelyföld egyik jól működő gazdasági összefogása, a tejszövetkezetek hátterében is dél-tiroli példa áll, mondta Tamás Sándor. „Nem ördögtől való az amit szeretnénk, hiszen az Európai Unió 28 tagállamából 11 országban működik valamilyen szintű területi autonómia. Ezek két fontos dolgot eredményeztek: az etnikai békét és a gazdasági fellendülést. Mi is ezt szeretnénk Székelyföldön, hogy békében és jól élhessünk”, mondta a háromszéki tanácselnök.

Hargita megye tanácsának elnöke, Borboly Csaba rámutatott, hogy a három székelyföldi megye együttműködése 2008-ban kezdődött, azóta közösen építik Székelyföldet. „Számunkra Dél-Tirol az irány hiszen ott minden etnikai csoport abban érdekelt, hogy a döntésekben konszenzusra jussanak, egymás nélkül ne tudnak dönteni, így a hivatásos provokációból élő emberek is munka nélkül maradtak”. Borboly Csaba rámutatott, hogy az olaszországi régióban is irritálta korábban a többséget a többnyelvűség, de ez mára megváltozott, már az olasz közösség is megtanul németül, növekszik az érdeklődés egymás kultúrája iránt és ha kialakulna a barátságok, az autonómia is erősödik. A Hargita megyei tanácselnök emlékeztetett, hogy Székelyföldön is egymásra vagyunk utalva, bár erős a kölcsönös gyanakvás, a román sajtó is uszít, ezért együttélési paktumra lenne szükség. „Ha sikerülne véglegesíteni az együttélési kódexet, a prefektusok sem tudnák folytatni támadásaikat. Meglátása szerint az itt élő román közösséget kellene érdekelté tenni, hogy tanulják meg a magyar nyelvet, hiszen a gazdaságnak nincsen etnikuma.

Székelyföld és Dél Tirol összefogás: Péter Ferenc, Tamás Sándor, Daniel Alfreider, Vincze Lóránt és Borboly Csaba | Fotó: Kovács Zsolt

Maros megye tanácsának elnöke, Péter Ferenc kifejtette Dél-Tirol azt a világot képviseli, ahová mi is szeretnénk eljutni. Az olaszországi régióban már a nehezén túl vannak, ma már az a kihívás, hogy a kiharcolt jogaikkal éljenek és fejlesszék a közösségeiket. Péter Ferenc szerint a nemzetközi politika próbálja elmaszatolni az őshonos kisebbségek jogainak helyzetét, arra hivatkoznak, hogy ez nem tartozik az EU kompetenciájához. „Az Európai Unió nem úgy hozta el a megoldásokat, ahogy elképzeltük, ezért Dél-Tirol példája ad kitartást, hogy újra nekiveselkedjünk. A székelyföldi emberek maguk akarnak dönteni sorsukról”, mondta Péter Ferenc.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke, Vincze Lóránt felidézte, hogy öt évvel ezelőtt hangzott el először, hogy „hozzuk el Dél-Tirolt Székelyföldre”, azóta folyamatosan tettek hozzá téglákat az építményhez, most született ennek konkrét eredménye. Hozzátette: Dél-Tirolban nem csak partnerek, hanem barátok vannak, a FUEN keretében rengeteget dolgoztak együtt az őshonos kisebbségek jogai érdekében, az olaszországi régió volt az első, amely támogatta a Minority Safe Pack nevű Európai Uniós polgári kezdeményezést, az őshonos kisebbségek jogainak biztosítása érdekében. „Európában 5O millió őshonos kisebbségi állampolgár él, tehát nem vagyunk magunkra”, mondta Vincze Lóránt, aki szerint a Minority Safe Pack része a regionális politikák újragondolása is, hogy kerüljön be a célkitűzések sorába a sokszínűség védelme.

Daniel Alfreider dél-tiroli kormányzó helyettes Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

Daniel Alfreider, dél-tiroli kormányzó-helyettes rámutatott, hogy minden konfliktus időveszteség és mivel az idő drága ezért nem szabad a konfliktusokat gerjeszteni, békés megoldásra kell törekedni, erre kell érzékennyé tenni a többséget is. Az olaszországi régió kormányzó-helyettese rámutatott, hogy az autonómia nem következik be egyik napról a másikra, ennek előfeltétele a decentralizáció, hogy minden döntést a lehető legközelebb hozzanak meg az emberekhez. Daniel Alfreider hozzátette: abban érdekeltek, hogy Európában kiépüljön egy olyan hálózat, amelyben az egyformán gondolkodó, hasonló hátterű emberek segíteni tudják egymás törekvéseit. Véleménye szerint ilyen a most kialakuló Székelyföld és Dél-Tirol regionális együttműködés. „Fektessünk ebbe időt és ötleteket és találjunk közös projekteket, hogy végül ezek eljussanak az emberekhez”, mondta a dél-tiroli kormányzó helyettes Sepsiszentgyörgyön.

Az olaszországi és romániai régiók együttműködéséről szervezett találkozó moderátora, Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke érdeklődésünkre elmondta: a csütörtökön aláírt szándéknyilatkozat egy alap az együttműködéshez, ez az első írásos dokumentum. Következik, hogy külön-külön mindhárom megye kidolgozza az együttműködési megállapodások szövegét és tartalmát. Ezeket jóvá kell majd hagyja a bukaresti fejlesztési és a külügyminisztérium is. Ha ez megtörténik, akkor a Kovászna, Hargita és Maros megyei tanácsok elfogadhatnak egy-egy határozatot az együttműködésről. Nyilván Dél-Tirol is a hatályos olaszországi törvényeknek megfelelően kell végigjárja ezt az utat. Majd amikor minden fél elfogadta ezeket a határozatokat, akkor kerülhet sor a konkrét együttműködési megállapodás aláírására, összegzett Grüman Róbert.