A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma beadványban fejezte ki rosszallását, hogy Háromszéken megemlékeztek a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára és Kratochvil Károlyra emlékeztek.

A felállás a már megszokott módon történt, először a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă panaszolta el blogján, hogy a megemlékezés sértő a román közösségre, majd ezt követően a románok civil fóruma nyilvános panaszt tesz az ügyben.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma a petícióban úgy fogalmaz: a magyar revizionizmus kiemelkedő alakja, a román ellenességéről ismert Kratochvil Károly köztéri szobránál történő megemlékezés, valamint az, hogy ezen részt vett Tamás Sándor tanácselnök is, sérti a helyi román közösséget.

Kifejtik, hogy a Székely Hadosztály parancsnoka, Kratochvil Károly románellenességéről ismert, ezért sérti a román közösséget a köztéri szobránál történő megemlékezés, és az, hogy Tamás Sándor tanácselnök, a román állam tisztségviselőjeként is részt vett ezen az eseményen.

Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor a Sláger Rádió érdeklődésére válaszul kifejtette: részéről már az is egy állásfoglalás, hogy részt vett a megemlékezésen, hiszen nagy tisztelője Kratochvil Károlynak, mindannak, amit katonaként, hazafiként képviselt.

“Számunkra is meglepő, hogy Iuliu Maniunak szobrai vannak, holott gárdistái például Szárazajtán 13 székelyt gyilkoltak meg, de Antonescu marsallról is tereket, utcákat neveznek el”, tette hozzá a háromszéki elöljáró.

Mint arról beszámoltunk, a Székely Hadosztály megalakulásának 100 éves évfordulójára január 17-én emlékeztek meg, Kézdivásárhelyen megkoszorúzták Kratochvil Károly szobrát, majd Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban megnyílt a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás.