A hazai vállalkozásoknak még március végéig van lehetőségük a jelenlegi, egyszerűbb körülmények között szponzorálni a civil szervezeteket és egyházakat, áprilistól ugyanis szigorítják a vonatkozó törvényt. Április 1-től már csak az adóhatóság (ANAF) regiszterében szereplőket lehet adómentesen szponzorálni, hívja fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint ezzel az intézkedéssel a kormány vélhetően a civil szervezetek háza táján kíván rendet teremteni, mivel tapasztalatok szerint sok egyesületnek vagy alapítványnak nincsenek rendezve dokumentumai és ügyvitele, például lejárt az elnök mandátuma, nem szerveztek tisztújító gyűlést. Debreczeni László azt tanácsolja a civil szervezeteknek és egyházaknak, hogy ha továbbra is szeretnének szponzorpénzt szerezni, mihamarabb rendezzék a hiányosságokat, ellenkező esetben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe.

Így szponzorálhatnak a hazai vállalkozások

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint fontos tudni, hogy minden vállalkozás számára adott a lehetőség, hogy szponzoráljon egy civil szervezetet vagy egyházat és ezt az összeget a megszabott keretek között leírja az adóalapjából. Magyarázata szerint a társasági adót fizető vállalkozások az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát, de nem többet mint a profitadójuk 20 százalékát használhatják szponzorációra.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt

A mikrovállalkozások is szponzorálhatnak, de márciusig kizárólag a legalább egy bejegyzett szociális tevékenységet folytató civil szervezeteket támogathatnak. Áprilistől viszont a mikrovállalkozások bármely civil szervezetet vagy egyházat szponzorálhatják majd, azzal a feltétellel, hogy azok legyenek rajta az ANAF listáján. A mikrovállalkozások annak függvényében, hogy van vagy nincs alkalmazottjuk, az üzleti forgalmuk 1 vagy 3 százalékát kell adóként befizessék az államkasszába, ennek az összegnek a 20 százalékát használhatják szponzorációként.

Debreczeni László rámutatott, hogy van lehetőség a természetbeni szponzorációra, ez sok esetben előnyösebb mint a pénzbeli támogatás, mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Magyarázata szerint a természetbeni szponzoráció 19 százalékkal megnövelni a támogatás értékét, hiszen ha a szponzor a rendelkezésére álló keretben megvásárolja a civil szervezetnek szükséges tárgyat vagy eszközt, akkor annak áfa vonatkozását is leírhatja az adójából.

A szponzorációs eljárás viszonylag egyszerű, a cég és a kedvezményezett szponzorációs szerződést köt, ami alapján a támogató átutalja vagy nyugta ellenében kifizeti a támogatás összegét, amit leírhat az adóalapjából. Hozzátette: a cégek idén kellett először jelentsék az adóhatóságnak a tavalyi kedvezményezett civil szervezetek vagy egyházak nevét és a kifizetett összeget.

Áprilistól így változik a szponzorációs törvény!

A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutat, hogy április 1-től a társasági adót fizető és mikrovállalkozások szponzorációs összeghatárai nem változnak, viszont a szponzoráló vállalkozásnak már meg kell bizonyosodnia, hogy az általa kiválasztott, kedvezményezett civil szervezet vagy egyház a szerződés aláírásának pillanatában szerepeljen az adóhatóság regiszterében, ellenkező esetben a támogatás összegét nem írhatja le az adóalapjából. Debreczeni László szerint a regisztrált civil szervezetek és egyházak listáját majd a www.anaf.ro oldalon teszik közzé.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint az adóhatóság regiszterébe való bejelentkezés első ránézésre egyszerű: az egyesületek, alapítványok és egyházak egy nyilatkozatot kell tegyenek, hogy azt a tevékenységet végzik amire létrehozták, nem lehet 90 napnál régebbi adóhátralékuk, minden adójelentésük naprakész kell legyen és be kell nyújtaniuk az éves mérleget. Debreczeni László szerint mivel a kormány ezzel az intézkedéssel fel akarja rázni a civil szférát, fontos, hogy amelyik szervezetnek rendezetlen az ügyvitele vagy dokumentumai, mihamarabb pótolja a hiányosságokat mert anélkül nem jelentkezhet be az ANAF regiszterbe és így nem igényelhet szponzorációs támogatást.

Éljenek a szponzoráció lehetőségével!

A Kovászna megyei vállalkozások tavaly mintegy 6 milliárd lejes üzleti forgalmat valósítottak meg, ennek 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis hozzávetőleg ekkora Háromszék lehetséges szponzorációs alapja, mutatott rá Debreczeni László, aki azonban pontosította, hogy ez a számítás nem veszi figyelembe a mikrovállalkozásokat vagy a veszteséges cégeket. Ugyanakkor látható, hogy óriási összeget ajánlhatnának fel adómentesen a vállalkozások.

Pénzszámlálás | Fotó: Kovács Zsolt

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) igazgatója, Bereczki Kinga felhívással fordult a vállalkozókhoz, amelyben rámutat, hogy idén március végéig még bármely nonprofit szervezet korlátozás nélkül támogatható, csak április elsejétől lépnek érvénybe a a szponzorálással kapcsolatos jogi módosítások, addig viszont a régi gyakorlat érvényes. A civil szervezeti vezető arra kéri a háromszéki vállalkozókat, hogy amennyiben a cégük költségvetése megengedi, a törvény változása előtt, még március végéig éljenek a lehetőséggel és lehetőleg támogassanak helyi civil szervezetet. A háromszéki civil szervezetek katalógusa megtalálható a www.civek.ro oldalon.