Háromszéken jelenleg is Kovászna fürdőváros csábítja a legtöbb hazai és külföldi turistát, a város polgármestere szerint mégis irányváltásra van szükség. Gyerő József a „Visit Covasna Gála” keddig programindítóján rámutatott, hogy változik a turisták profilja és az igényeik, ezért mihamarabb szükséges ezekhez felzárkózni. Magyarázata szerint az a cél, hogy a háromszéki fürdővárosra az elmúlt évtizedekben szociális turizmusról áthelyezzék a hangsúlyt a magas minőségű idegenforgalomra.

A szociális turizmus hátrányai

Gyerő József a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta, hogy Kovászna város turizmusát a 90es évekig az úgynevezett szociális turizmus határozta meg, amikor az állam által adott kezelési jegyekkel érkeztek a turisták. Gond az volt, hogy Bukarestben döntötték el, hogy mikor és mennyi pénzt szánnak az ingyenes vagy ártámogatott kezelőjegyekre, illetve a bevételek is a fővárosban csapódtak le. Az is gondot jelentett, hogy ezt a típusú turizmust az alacsony minőségű szolgáltatás jellemezte, minimálisak voltak a beruházások, illetve nulla volt a turisztikai vállalkozások társadalmi szerepvállalása is. A kispénzű vendégek pedig nem költenek járulékos szolgáltatásokra, vendéglőre, szórakozásra.

 

Édler András a kereskedelmi kamara elnöke és Gyerő József kovásznai polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

A fürdővárosi polgármester szerint a szociális turizmus másik hátránya, hogy időszakos jellegű, vagyis rövid ideig, néhány hónapig működik, amíg a kormány biztosítja a kezelőjegyeket. Ekkor viszont tömegesen érkeznek a vendégek, a szállodák és gyógykezelő központok alkalmazottai túlterheltek, majd hosszú szünet következik, amikor általában elbocsátják az alkalmazottakat. Gyerő József szerint idén az országos költségvetés elfogadásának késlekedése miatt is rövid idény ígérkezik, számításai szerint valamikor áprilisban fogják leosztani a kezelőjegyeket, az első turisták érkezése júniusban várható és decemberben véget is ér ennek a fajta turizmusnak a szezonja.

Kovásznán nagyszabású turizmus fejlesztés várható

Gyerő József polgármester szerint a 2000-es években kezdődött meg a Kovászna városi turizmus irányváltása, amikor magánbefektetésből megnyitották a négy csillagos Clermont szállodát. A városban jelenleg 9 szálloda működik, de hamarosan megnyitnak egy újabb felújított hotelt is. Emellett egy új beruházás érkezik a városba, 3-4 millió euróból építenek egy új hotelt.

Kovászna jelképe a “pokolsár” | Fotó: mapio.net

Az országos érdekeltségű fürdőváros minősítésű Kovásznára 2017-ben 55.672 hazai- és 1754 külföldi turista érkezett, akik összesen 543.524 vendégéjszakát töltöttek a fürdővárosban, számolt be Gyerő József. Hozzátette, hogy a 2009-ben bevezetett, éjszakánként 1 lejes idegenforgalmi illetékből tavaly 528.000 lej folyt be a városkasszába. Ezt az összeget rendszerint visszafordítják Kovászna város népszerűsítésére, turisztikai információs iroda működtetésére és köztéri beruházásokra.

A kovásznai elöljáró szerint ez a fajta idegenforgalom már nem szezonális jellegű, magasabb bevételeket eredményez, folyamatosan biztosít munkahelyet, nagyobb a helyi gazdaságra gyakorolt multiplikatív hatása, hiszen a turisták igénybe vesznek más helyi szolgáltatásokat, vendéglőbe és szórakozóhelyekre járnak, emellett a beruházásoknak köszönhetően munkát ad az építőiparnak, és ezeknek a turisztikai vállalkozásoknak nagyobb a társadalmi szerepvállalása is.