Visszás helyzeteket eredményez, hogy a kórházak kénytelenek benyújtani a számlát a balesetben sérültek orvosi ellátásáról. A sepsiszentgyörgyi kórháznak jelenleg 277 peres ügye van bíróságon, ezek több év alatt gyűltek fel, tájékoztatott András Nagy Róbert.

A kórházigazgató szerint az egészségügyi törvény úgy rendelkezik, hogy minden baleseti sérülés kórházi ellátását az kell kifizesse, aki azt előidézte. Például ha valaki gyorsan hajt az autóval és balesetet okoz, vagy verekedést kezdeményez esetleg öngyilkosságot kísérel meg, annak fizetnie kell a kórházi ellátását.

András Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A sérültet minden esetben ellátják, de ha a sérülést az ellátott idézte elő, akkor fizetési felszólítást küldenek, és ha nem kapnak választ, peres útra terelik az ügyet. Sokan felteszik a kérdést, hogy ha fizetnek egészségbiztosítást, miért kell kifizessék a baleseti sérülésük ellátását is.

András Nagy Róbert elmondta: megérti a felháborodást, de a kórházakat erre kötelezi a törvény. Hozzátette, van eset, amikor valaki önhibáján kívül balesetezik, de ilyenkor is a bírósághoz kell fordulni, ott mondják ki, hogy fizetnie kell vagy sem az ellátásért.

Előfordult, hogy valaki kerékpárral behajtott egy gödörbe, eltörte a lábát, és ki kellett fizesse a négyezer lejes kórházi költséget. A kórházigazgató szerint a bíróságon ellentmondásos döntések születnek, van, hogy hasonló esetekért az egyik beteget fizetésre kötelezik, a másikat pedig nem. Pontosítani kellene a törvényt, véli András Nagy Róbert.