Háromszékről 19 vállalkozás pályázott a magyar kormány Székelyföld gazdaságfejlesztő programja keretében mezőgazdasági termeléshez és feldolgozásához szükséges nagyberuházások megvalósítására, számolt be Sepsiszentgyörgyön Kozma Mónika. A magyar kormány székelyföldi gazdaságélénkítő programját lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője szerint Kovászna, Hargita és Maros megyékből a vártál több, 73 projekt érkezett, amelyeket 50 százalékos önrész mellett legkevesebb 200.000 euróval, legtöbb 7,5 millió euróval támogathatnak.

A magyar kormány több mint 70 millió eurós keretet hagyott jóvá és első körben a nagyberuházások számára hirdettek pályázatot, amelyre tapasztalatok szerint nagy volt az igény. Ezen pályázatok elbírálása várhatóan két hónapot is eltarthat. Várhatóan áprilisban derül ki, hogy a rendelkezésre álló pénzkeretből mennyit kapnak meg a nagyberuházások. Ezt követően hirdet pályázatot a Pro Economica Alapítvány a kisösszegű – 15.000 eurós – keretre, mondta Kozma Mónika

Sepsiszentgyörgyön nyílt az első területi iroda

Hozzátette: cél egy egységes gazdasági erőtér kialakítása, cserében viszont elvárják, hogy a támogatás visszahasson a közösségre, tehát a nagyberuházások esetén a kistermelők is járjanak jól. Kozma Mónika ugyanakkor bejelentette, hogy a Pro Economica Alapítvány a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó, szépmezői Ipari Park irodaházában nyitotta meg első területi irodáját, amelyben munkanapokon 9-17 óra között fogadják a magyar kormány által támogatott pályázati lehetőségek iránt érdeklődőket. A következő időszakban Hargita megyében nyitnak területi irodákat.

A szépmezői Ipari Park irodaházában működik a Pro Economica területi irodája | Fotó: Kocsis B János

Véget ért a száz év erdélyi magyar magány!

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint az elmúlt száz évben a gazdáktól csak elvettek, most végre ez megfordult. „Lejárt a száz év erdélyi magyar magány: jelenleg az európai uniós támogatások és a román kormány forrásai mellett a magyar kormány is segíti a szülőföldön való boldogulást. „Nekünk most az a feladatunk, hogy megteremtsük a fogadóoldalt, ezt szolgálja a magyar kormány támogatásával létrejött Pro Economica iroda-hálózat és a Székelyföldi Gazdaszervezetek Szövetsége, amelynek keretében Háromszéken hat falugazdász segíti a mezőgazdasággal foglalkozókat” – hangsúlyozta a háromszéki tanácselnök.

Antal Árpád, Kozma Mónika, Tamás Sándor és Ambrus Zsombor irodavezető | Fotó: Kocsis B János

Újraépítik a székelyföldi közösségi együttműködést

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: „a számoknál is meghatározóbb az érzés, hogy Magyarországnak fontosak vagyunk. Egyre több olyan intézmény jön létre Székelyföldön, amelynek köszönhetően érezhetjük azt, hogy itt jobb élni, mint más régióban. Meggyőződésem, hogy Székelyföldön jelentősen fog javulni az életminőség” – nyomatékosított Antal Árpád. Szerinte okosan kell Székelyföld lehetőségeit kihasználni. „A Székelyföldre jellemző közösségi együttműködést az elmúlt száz évben szétverték, de nekünk ezt vissza kell építeni, vissza kell adni a hitet, hogy a közösségi együttműködés által olyan társadalmat tudunk felépíteni, amely biztosítja gyerekeink és unokáink jövőjét függetlenül attól, hogy mi történik körülöttünk, az országban és Európában” – fejtette ki a polgármester.