Ettől a hónaptól tervezhetőbbé vált a vállalkozói tevékenység, hiszen a cégek már a kérelmezés napján megkapják az áfás (TVA) adószámot, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint az adóhatóság által február 1-től bevezetett eljárás lényeges könnyítést jelent, de arra is figyelmeztet, hogy lehetnek hátulütői is.

Magyarázata szerint egy már működő de nem áfafizető cég, amennyiben tevékenységéhez erre szüksége van, ki kell töltsön egy saját felelősségre adott nyilatkozatot, amelyet kizárólag online lehet benyújtani, de még aznap bekerül az áfa-nyilvántartásba.

Következik, hogy az adóhatóság 15 napon belül ellenőrzi és kis, közepes vagy nagy kockázatú vállalkozásnak sorolja be és eldönti, hogy maradhat vagy sem az áfa-nyilvántartásban.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt

Debreczeni László szerint az új eljárás hátulütője akkor lehet ha utólag visszavonják az áfaszámot. Példaként említette, hogy ha egy cég bekerül az áfa-nyilvántartásba és megvásárol egy nagyobb árukészletet, de később visszavonják az áfaszámát, akkor az általános forgalmi adót (áfa) be kell fizesse az államnak, ami nagy érvágást jelent.

Hozzátette: mivel az új rendelkezés február elején lépett érvénybe, nincs még tapasztalat, hogy miként működik gyakorlatban a rendszer, ugyanakkor az új eljárás egyértelműen megkönnyíti a vállalkozók dolgát, ahhoz képest ami az elmúlt években volt.