Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő szerint a magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás vádjával emelt bűnügyi panasz célja, hogy fényt derítsen arra, hogy ki áll a „hivatásos feljelentőként” ismert Dan Tanasă háta mögött, hiszen vélhetően utasításra cselekszik. Ha az ügyészség nem lép, akkor bebizonyosodik, hogy Dan Tanasă tevékenységét a román hatalom támogatja, fejtette ki sajtótájékoztatón a politikus.

Véleménye szerint a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma együtt cselekszik Dan Tanasăvel, erőszakra buzdítanak és a román igazságszolgáltatás ez ügyben nem teszi a dolgát. Azt remélik, hogy az MPP által indított bűnvádi panasz révén véget ér a magyarok üldözése, mondta Kulcsár Terza József.

Dan Tanasă
Dan Tanasa a “hivatásos feljelentő” | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki politikus bejelentette, hogy hétfőtől az MPP minden irodájában lehetőség lesz arra, hogy a lakosság aláírásával támogassa a Dan Tanasă és a románok civil fóruma ellen az ügyészségre leadott panaszt. Hangsúlyozta, hogy aki aláírja a támogató íveket az nem lesz részese a pernek. Pethő István a polgári párt országos választmányának elnöke hozzátette: fontos, hogy a magyar közösség egységet mutasson fel és jelezze, hogy az ügyészségi panasz nem csak az MPP vezetőségének álláspontját tükrözi.