Sikerült előre lépni az önkormányzatok idei költségvetésének ügyében, nem kezdik mínusszal az évet, tájékoztatta a Sláger Rádiót Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a kormánnyal való tárgyalások során sikerült az RMDSZ kéréseinek egy részét átvinni, ez viszont nem az jelenti, hogy minden problémát megoldottak.

Antal Árpád hozzátette a megállapodás lényege, hogy a személyi jövedelemadó 100 százalékban helyben marad, és ezen túlmenően az áfából is kiegészíti a kormány a települések költségvetését. Rámutatott, az önkormányzatoknak pluszban adott feladatok mellé sikerült kiharcolni a szükséges pénzforrások biztosítását is, ezenfelül nem adja át a kormány a megyei tanácsoknak az egyházak nem klerikális alkalmazottainak a bérének finanszírozását, azt továbbra is országos költségvetésből biztosítják.

Sepsiszentgyörgyi városháza
Sepsiszentgyörgyi városháza

Antal Árpád előrelépésnek tartja, hogy a kormány eredeti javaslatához képest, sikerült 400 lejről 450 lejre emelni a megyei tanácsok esetében a költségvetés egy főre jutó összegét ameddig a kormány kiegészíti a büdzsét.

A sepsiszentgyörgyi politikus úgy értékeli, hogy a magyarok által lakott megyék, és települések nyertek a módosítások által, több pénz jut a megyei utak karbantartására, korszerűsítésére. Háromszéket érintő stratégiai beruházások között említette, hogy sikerült pénzt szerezni a kórházépítésre, a terelőútra, új uszodára, és valószínű a vidombáki repülőtérre is.

Aránytalanul fejlődő Románia | Illusztráció Antal Árpád tanulmányából

Amint arról beszámoltunk, a kormány eredeti elképzelése szerint, a megyei tanácsokhoz kerül a gyerekvédelmi és szociális rendszer finanszírozása, az egyházak nem klerikális alkalmazottainak bére, míg a településekhez a fogyatékkal élők juttatása és gondozóik bére. Ha erre nem kaptak volna forrásokat a központi költségvetésből, hatalmas veszteségeket generált volna az önkormányzatok büdzséjében.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sláger Rádiónak kifejtette, bizonyos szinten sikerült érvényesíteni a szolidaritási és a kohéziós elveket. Hozzátette, az RMDSZ több követelését sikerült átvinni, ám az általa javasolt nagy reform nem sikerült, azt nem tudták elérni, hogy Bukarest és a konjukturális módon meggazdagodott települések jövedelmét lefaragják, erre a kormány részéről nem volt politikai akarat.