Idén szülői kérésre ingyen méhnyakrák elleni védőoltást ígér a minisztérium. Ebben az évben tervezik, hogy a szülők kifejezett kérésére biztosítják az ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást a 10 és 14 év közötti kislányoknak, válaszolt a Sláger Rádió kérdésére az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca írásos megkeresésünkre közölte, hogy a statisztikai adatok szerint az országban minden két órában méhnyakrákkal diagnosztizálnak egy nőt, és minden évben közel kétezer beteg veszíti az életét a kór miatt. A legveszélyeztetettebbek a 14 és a 44 év közötti hölgyek.

A méhnyakrákot egy aktuális és valós problémának tartják, ugyanakkor emlékeztetnek, hogy 2009-ben a méhnyakrákot okozó humán papillóma vírus (HPV) elleni oltáskampány a szülők erőteljes visszautasításába ütközött, nem engedték beoltatni a kislányaikat, mert nem bíztak a vakcina hatékonyságába.

Az elmúlt időszakban egyre több beteget diagnosztizáltak, ezért idén újra megpróbálkoznak az ingyenes oltással, ám ezúttal, a szülők előre kell azt kérjék. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az oltás a szexuális élet megkezdése előtt, 10 és 14 év között fejti ki leghatékonyabban a védelmet. Kitérnek ugyanakkor, hogy az új megbetegedések száma emelkedett, míg 2007-ben 59.859 esetet vettek nyilvántartásba, 2016-ban már 60.710-et.