A romániai jogszabályok nehezítik az Európai Uniós pénzek lehívását, mutattak rá a háromszéki elöljárók csütörtökön a Navracsics Tiborral való találkozójukon a Székely Nemzeti Múzeumban.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor rámutatott: nem véletlen, hogy a rangos sepsiszentgyörgyi múzeumban szervezték a kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztossal való találkozót, hiszen 4,9 millió euró áll rendelkezésre a Kós Károly által tervezett múzeumépület felújítására és korszerűsítésére ám 607 napja van elakadva a munkálatok tervezésének és kivitelezésének közbeszerzése.

Hatszor szervezetek már közbeszerzést és senki nem jelentkezett, hogy elvállalná a munkát, időközben pedig változtak a gazdasági mutatók, kétszer emelkedett a minimálbér. Bár az unió nem ad több pénzt a Székely Nemzeti Múzeum felújítására, de a háromszéki önkormányzat kifizetné a különbséget, csak találjanak tervezőt és kivitelezőt.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum főépülete | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki elöljáró arra kérte Navracsics Tibort, hogy jelentésében emelje ki, hogy azért akadozik Romániában az Európai Uniós pénzek lehívása, mert a belső jogszabályok nehezítik a munkát.

Navracsics Tibor kifejtette: továbbítja Brüsszelbe a háromszéki elöljáró panaszát. Navracsics Tibor szorgalmazza, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban töröljék el a kultúra területén történő beruházások esetében alkalmazott 5 millió eurós plafont, hogy ezek minél hatékonyabban meg tudjanak valósulni.