Sepsiszentgyörgyön évről évre csökken a parkolási díjak kifizetése nélkül állomásozó autók száma, mutat rá a tavalyi évi beszámolójában a Helyi Rendőrség. Elemzésük szerint az elmúlt esztendőben közel 2000 parkolási bírságot szabtak ki olyan autósoknak, akik nem fizették ki a városközponti parkolási díjat.

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgyön aki nem tartja be a parkolási díj kifizetésére vonatkozó szabályokat, annak a helyi rendőrség munkatársai az autója ablakában hagynak egy fényképes jegyzőkönyvet, illetve felkínálják a lehetőséget, hogy ha 24 órán belül befizetnek 15 lejt – az egész napra érvényes parkolási díjat – a városkasszába, akkor kiválthatják az 50 lejes büntetést.

A helyi rendőrség beszámolója szerint a tavaly tetten ért sofőrök közül 1616 személy élt a lehetőséggel és kifizette a napi parkolási díjnak megfelelő 15 lejt. A fennmaradó, ki nem fizetett 329 bírság esetében, a járművek tulajdonosának beazonosítását követően, a helyi rendőrök kiállították a szabálysértést megállapító jegyzőkönyveket.

Sepsiszentgyörgyön a parkolási díjakból közösségi programokat támogatnak

A sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség tavaly 234 tilosban parkoló, például a zöldövezeten hagyott autót azonosítottak. Ezek közül 92 autótulajdonost megbüntettek összesen 14.850 lejre, a többi 142 szabálysértő írásos figyelmeztetést kapott.

Útszélen parkoló autók | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Városháza

Ugyancsak az elmúlt esztendőben összesen 63.510 lej értékű pénzbírságot róttak ki a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök különböző közúti forgalomra vonatkozó szabálysértések miatt. Járdára való parkolásért 227 autós kapott bírságot, tilosban való megállásért 196 sofőrt büntettek, tilos helyre való behajtásért 105-, útkereszteződésben való megállásért 12-, biciklisávon való megállásért 6-, buszmegállókban 2-, szabálytalan parkolásért 2-, és folytonos vonal mellett való megállás miatt 1 sofőrt bírságoltak.

A helyi rendőrök szerint Sepsiszentgyörgyön főként a Lázár Mihály utcában, a Széna utcában és a volt Nemzeti Bank épülete előtti részen, a Művész Mozi közelében voltak kénytelenek járdára való parkolásért büntetni.

Mint arról már beszámoltunk tavalytól a sepsiszentgyörgyi önkormányzat különböző közösségi problémák megoldását támogatja a parkolási díjakból befolyt összegekből. Az városkasszába begyűlt összeg feléből az oktatási intézmények digitalizációját támogatják, az összeg egynegyedét a kerékpárral közlekedők támogatását célozó programokra költik, míg a fennmaradó 25%-al a fogyatékkal élő sepsiszentgyörgyiek helyzetén próbálnak könnyíteni.