Ideje volt hivatalosan kihirdeti az influenzajárványt, hiszen az már gyakorlatilag két hete tart Romániában, mondta a Sláger Rádiónak Sánta Ferenc. A sepsiszentgyörgyi járványtani főorvos rámutatott, hogy emberek haltak meg a fertőzés miatt, miközben az országban azt sulykolták, hogy nincs járvány.

A Kovászna városi kórházban két kiskorúnál állapították meg gyorstesztek révén az influenza fertőzést, őket a sepsiszentgyörgyi kórházba utalták. Az elmúlt héten pedig 2 568 felső légúti megbetegedést jegyeztek.

Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

Sánta Ferenc szerint az, hogy az egészségügyi minisztérium hivatalosan is kihirdette az influenzajárványt, megkönnyíti a különböző intézkedések bevezetését. Például ha egy iskolai osztályban a beteg gyerekek száma meghaladja a húsz százalékot, hazaküldhetik a többieket, de a kórházakban is egyszerűbben bevezethetik a látogatási tilalmat.

A lakosság számára javallott a gyakori kézmosás, kerülni kell a tömeget, a háziorvoshoz kell fordulni, ha a tünetek indokolják. Sánta Ferenc hangsúlyozta, hogy amikor ennyire gyorsan terjed a fertőzés, már nem lehet egyszerű hűlésre fogni.

A járványtani szakember szerint, javallott, hogy minél többen oltassák be magukat influenza ellen, mert az nyújt megfelelő védelmet. Kifejtette, még mindig nem késő beadatni a vakcinát, mert becslések szerint az influenza járvány még négy- öt hétig eltart.