„Amit a bukaresti kormány tesz, az iskolapéldája annak, hogyan nem szabad egy országot vezetni, a román kormány teljes bizonytalanságban tartja az önkormányzatokat”, nyilatkozta szerdán Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök évértékelő sajtótájékoztatóján élesen bírálta a bukaresti kormányzást. „Eddig sem voltak illúzióink a bukaresti fenntartható jövőtervezésről, gond az, hogy az önkormányzatok ezer szállal kötődnek a bukaresti folyamatokhoz és ebben a bizonytalan állapotban nem tudnak tervezni és kivitelezni”, sorolta az elégedetlenségeket Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt három év alatt 4 miniszterelnöke és több mint 70 minisztere volt az országnak, ilyen körülmények között nem lehet tervezni és a tervek betartását számon kérni. Például a szállításügyi miniszterek rengeteg autópálya építési ígérete ellenére a valóságban több autópálya szakaszt zártak le mint ahány újat nyitottak, emelte ki Tamás Sándor.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Henning László alelnök | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki elöljáró emlékeztetett, hogy tavaly év elején az önkormányzatoktól jelentős pénzforrásokat vont el a kormány, emellett nem teljesítette törvényes kötelezettségét sem, ami a megyei gyermekvédelmi és szociális rendszerek fenntartásának finanszírozását illeti. A háromszéki önkormányzat tavaly három alkalommal kellett kiegészítse a szociális ellátó rendszer költségvetését, mert nem kaptak pénzt Bukarestből. Akadozik továbbá a közbeszerzési rendszer is, amely fékezi az infrastrukturális projektek megvalósulását. Kovászna megyében például volt olyan útépítési közbeszerzés, amely 700 napot tartott, sorolta Tamás Sándor.

Nevetségessé válunk Európában!

Az év első felében Románia tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, ami jó lehetőség kellene legyen, hogy ráirányítsák a figyelmet az országra és építsék Románia imázsát, mondta Tamás Sándor. Hozzátette, egy hónap már eltelt Románia uniós elnökségéből és eddig semmi nem történt csak nevetségessé tették magukat a kormány tagjai. Valójában sikerült ráirányítani a figyelmet Romániára, de ennek tartalma kérdéses, mondta Tamás Sándor.

Tizenkét éve nem készül el időben az ország költségvetése!

A háromszéki tanácselnök rámutatott, hogy most év elején sem tudnak tervezni, hiszen az országnak még nincs költségvetése. Ebből az évből legalább három hónap fog eltelni amíg elfogadják az országos költségvetést majd azt leosztják az önkormányzatoknak, ezidő alatt csak takaréklángon kénytelenek működni.

Romániában 12 éve nem történt meg, hogy a megyei és helyi önkormányzatok már decemberben tudják, hogy a következő évben mekkora költségvetést kapnak és így időben meg tudják tervezni a tevékenységüket”, mutatott rá Tamás Sándor, aki összehasonlításképpen kifejtette: Magyarországon már tavaly nyáron elfogadták az idei évi országos költségvetést.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Henning László alelnök | Fotó: Kovács Zsolt

Idén a pályázatok és közbeszerzések éve lesz Háromszéken

Tamás Sándor számításai szerint a Kovászna megyei Tanács idei költségvetése legalább 55 millió euró kellene legyen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a bukaresti kormánytól érkező források hiányában főként uniós pályázatokból próbálják fejleszteni a térséget. Számításaik szerint az eddig megnyert, illetve a leadásra váró pályázatokból a következő 5 évben Háromszéken a megyei tanács és a települések összesen 300 millió eurót költenek beruházásokra, fejlesztésekre. „Amit az Európai Uniótól hívunk le, annyit a román kormány 50 év alatt nem ruházott be Háromszéken”, mondta Tamás Sándor.